JUKO haluaa pakkolait pois eduskunnasta

16.5.2019 15:10

- Hallituksen esitykset työehtojen heikentämiseksi pakottavalla lainsäädännöllä on vedettävä takaisin. Palkansaajien työehdoista on vastakin sovittava työmarkkinajärjestöjen kesken neuvotellen, eikä pakkolakeja säätäen.

Näin vaatii OAJ:n ja neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen. Hallitus antoi kohutun esityksensä määräaikaiseksi työelämän lainsäädännöksi tänään eduskunnalle. Palkansaajat järjestivät 18.9. suurmielenilmauksen pakkolakeja vastaan, ja myös jukolaiset osallistuivat siihen.

Luukkainen ei lähde arvioimaan hallituksen esityksiä kohta kohdalta, vaan torjuu paketin kokonaisuudessaan.

- Ehdotettujen lakien määräaikaisuus ei tee niitä yhtään oikeutetummaksi. Työlainsäädäntö suojelee lähtökohtaisesti heikompaa osapuolta eli työntekijää, ja nyt hallitus heikentäisi yksipuolisesti työehtoja työnantajan hyväksi. Esitetyt heikennykset kohdistuisivat ankarimmin julkisen sektorin naisvaltaisiin aloihin. Pakkolakeihin voi liittyä myös perustuslaillisia ongelmia.

- Emme kiistä Suomen talousongelmia. Tuotannon kasvu on hyytynyt, investointitaso on alhainen ja työttömyysluvut ovat korkeat. Työmarkkinaosapuolet voivat ratkaisuillaan kohentaa kasvuedellytyksiä, mutta se pitää tehdä neuvottelupöydässä sopien, Luukkainen edellyttää.

 

 

Lakiluonnokset löytyvät Valtioneuvoston sivuilta.