Kokonaisratkaisu luo luottamusta sopimusyhteiskuntaan

16.5.2019 15:11

Kaikilla Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn sopimusaloilla on saatu aikaan sopimukset.

Kaikki sopimukset täyttävät työllisyys- ja kasvusopimuksen ehdot. Lisäksi niihin jokaiseen sisältyy edistymistä tekstikysymyksissä, vaikka työllisyys- ja kasvusopimus ei sitä sinänsä edellyttänyt.

Sopimusten ensimmäinen kausi on voimassa vuoden 2015 loppuun. Toinen kausi päättyy 31.1.2017, ja sen sopimuskorotuksista sovitaan pääasiassa myöhemmin erikseen. Korotusten taso on ensimmäisellä kaudella 20 euroa ja toisella 0,4 prosenttia, kuten kaikilla palkansaajilla.

– Tärkeintä kokonaisratkaisussa on, että sillä luodaan jatkuvuutta ja luottamusta suomalaiseen sopimusyhteiskuntaan. Ratkaisu myös antaa kunnille ja valtiolle kovaa pohjaa suunnitella talouttaan vuosiksi eteenpäin, neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Luukkaisen mukaan yksi tärkeimmistä keskitetyn kokonaisratkaisun ansioista on, että julkisen sektorin palkkojen ero yksityisen sektorin palkkoihin ei kasvanut.

– Korotusten taso on todella matala, mutta näissä talkoissa on mukana nyt koko palkansaajakenttä. Se osoittaa suurta sitoutumista Suomen tulevaisuuden rakentamiseen.

Neuvottelut menivät jälleen aivan lopputunneille. Suurin syy siihen oli Luukkaisen mukaan se, että neuvotteluprosessi oli ajoittain epämääräinen ja siksi siitä seurasi monenlaisia tulkintaongelmia.

– Jos kaikki työntekijä- ja työnantajapuolen keskusjärjestöt olisivat olleet samaan aikaan neuvottelupöydässä ja jos sopijat olisivat ymmärtäneet mitä sopivat, ei tällaista hässäköintiä olisi syntynyt. Lopputulos on kuitenkin tärkein. Tässä ratkaisussa voittaa koko Suomi.

 

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on pääsopijajärjestö, joka vastaa yli 200 000 koulutetun työntekijän palvelussuhteen ehdoista kunnan, valtion, kirkon ja yliopistojen sopimusalueilla.

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Olli Luukkainen, p. 0500 652 872