Ulkomaalaiset työntekijät pelkäävät puhua työsuhteensa epäkohdista

16.5.2019 15:09

Suomessa on yhä enemmän maahanmuuttajataustaisia korkeakoulutettuja työntekijöitä, jotka eivät tunne suomalaisen työelämän pelisääntöjä ja uskalla puolustaa oikeuksiaan.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen ja toiminnanjohtaja Maria Löfgren pitävät huolestuttavana esimerkiksi sitä, että ulkomaalaiset työntekijät pelkäävät liittyä ammattiliittoon.

– Viime aikoina olen saanut yhteydenottoja esimerkiksi ulkomaalaisten lääkäreiden puolisoilta. Työntekijä itse on halunnut pysyä nimettömänä eikä ole uskaltanut kyseenalaistaa työnantajansa toimintatapaa, vaikka pitää sitä ilmeisen laittomana, Löfgren sanoo.

Löfgrenin mukaan osa työntekijöistä tulee kulttuureista, joissa ammattiyhdistysliikkeen asema on täysin erilainen kuin Suomessa eikä työpaikoilla ole suomalaiseen tapaan luottamusmiehiä, joiden puoleen voi kääntyä ongelmatilanteissa.

– Monelle ulkomaalaistaustaiselle ammattijärjestö on hyvinkin tuntematon käsite. Se voi herättää myös pelkoja, sillä joissakin maissa ammattiyhdistykseen kuuluminen on voinut olla jopa vaarallista.

Olli Luukkainen ja Maria Löfgren osallistuvat torstaina ja perjantaina Lappeenrannassa Kuntaventures 2018 -seminaariin, jonka teemana on kunta-alan kilpailukyky.

– Tulevaisuudessa emme pärjää vain syntyperäisten suomalaisten työpanoksella. Onkin tärkeä rakentaa kaikille työntekijöille yhteinen turvaverkko, ja tässä ammattiyhdistysliikkeellä ja sen luottamushenkilöillä on oma tärkeä roolinsa. Näin takaamme, että Suomeen ei synny kahden kerroksen työmarkkinoita, Luukkainen sanoo.

Luukkaisen ja Löfgrenin mukaan JUKO työskentelee vahvasti sen puolesta, että ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden tietämys ammattiliittojen toiminnasta lisääntyy ja pelko järjestäytymisestä poistuu. 

– Ay-liikkeen on tehtävä selväksi, että Suomessa saa ja pitää hakea apua ja tukea. Onneksi me elämme yhteiskunnassa, jossa tämä on mahdollista, Löfgren korostaa.


Lisätiedot:
JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen, 0500 652872, Enable JavaScript to view.
JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren, 040 568 2798, Enable JavaScript to view.

 

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO neuvottelee noin 200 000 korkeakoulutetun tai esimiesasemassa olevan palkansaajan palvelussuhteen ehdoista kunnan, valtion, kirkon ja yliopistojen sopimusaloilla. Neuvottelujärjestö on mukana sopimuksissa, jotka koskevat kaikkiaan lähes 600 000:ta suomalaista palkansaajaa.