Maria Löfgren

"Tekeminen tarkoittaa minulle samaa kuin uudistaminen"

 

Valitsit JUKO-kirjaimista itsellesi U:n. Miksi se tuntui läheisimmältä?

Uudistaminen ja uudistuminen on minun juttuni! Uudistaminen on niin tärkeää, että se on melkein synonyymi sanalle tekeminen: en voi tehdä juuri mitään ilman, että ajattelen uudistamista tai uudistumista.

JUKOssa olen konkreettisesti uudistaja, koska olen järjestön ensimmäinen toiminnanjohtaja syksystä 2017 alkaen. Hallitus määritteli tehtäväkseni JUKOn juuri valmistuneen strategian viemisen käytäntöön. Olemmekin alkaneet yhdessä koko JUKOn voimin uudistua ja yhtenäistyä. Nyt panostamme voimakkaasti esimerkiksi viestintään, jotta työmme olisi näkyvämpää ja ymmärrettävämpää kaikille.

Mikä on työssäsi ajankohtaista juuri nyt?

Parhaillaan valmistaudumme vuoden 2020 työehtosopimusneuvotteluihin kaikilla sektoreillamme. Haluan uudistaa myös neuvotteluja ja niiden näkymistä suurelle yleisölle sekä kirkastaa sitä, mitä neuvotteluissa tavoitellaan ja mitä sopimukset tarkoittavat.

Olen ollut töissä neljä vuotta myös vastakkaisella puolella eli hoidin työnantajapuolella henkilöstöhallinnon asioita. Jyrkkä työnantajan ja palkansaajan erottelu on minulle kuitenkin hyvin vierasta. Kukaan ei voi saada aikaan tulosta yksin, vaan se syntyy yhteisestä ymmärryksestä ja kompromisseista. Omalla neuvottelualallamme eli julkisella sektorilla työntekijöillä ja työnantajilla on selkeästi yhteinen päämäärä: julkisten palvelujen on toimittava Suomessa hyvin jatkossakin.

Miksi haluat tehdä juuri tätä työtä, ja mikä siinä on innostavinta?

Minulla on voimakas vaikuttamisen halu, ja innostavinta on se, että pystyn vaikuttamaan monen ihmisen työelämään, koska teemme isoja työehtosopimuksia eri aloille.

Työnantajapuolen tehtävissäni sain ahaa-elämyksen: henkilöstö on se, jonka avulla uudistuksia tehdään. Jos porukka ei voi hyvin, se ei myöskään lähde uudistuksiin mukaan täysillä. Halusin siksi töihin työntekijäpuolelle parantamaan työntekijöiden kykyä tehdä työnsä hyvin. Sitä kautta kasvatamme myös tehokkuutta ja tuottavuutta, joiden avulla Suomi pärjää.

Miten siirrät ajatuksesi työstä vapaa-ajalle?

Olen konkreettisesti oppinut, että kannattaa pitää taukoja välillä, muuten ei jaksa. Pään nollauksessa auttavat ulkoilu ja urheilu, lempilajejani ovat juoksu ja hiihto.

Kun kotona on kaksi teini-ikäistä, he pitävät kyllä huolen, että elämässä on muutakin kuin työtä. Ja kun katson maailmaa välillä teinien näkökulmasta, se näyttää virkistävän erilaiselta. Matkustamme paljon perheen kanssa, ja pidän siinä mukana sivistyksellisen näkökulman: haluan näyttää lapsille erilaisia kulttuureja ja paikkoja.

Milloin aloitit JUKOssa ja mitä teit tätä ennen?

Aloitin JUKOn toiminnanjohtajana syyskuussa 2017. Olen työskennellyt sekä työnantajapuolella että palkansaajapuolella sen jälkeen, kun valmistuin juristiksi (OTK) vuonna 1992. Vuosina 1992–1996 hoidin lakimiehen ja henkilöstöhallinnon tehtäviä Vihdin Hiekka Oy:ssä. Suomen Ekonomiliitto SEFEssä olin työ- ja virkasuhdelakimiehenä 1996–2006. Sen jälkeen työskentelin Akavassa, aluksi lakimiehenä ja vuosina 2011–2017 työelämäasioiden johtajana.

Toiminnanjohtaja
040 568 2798Enable JavaScript to view.marialofg

Päätehtävät

  • JUKOn toiminnan ja toimiston johtaminen
  • Neuvottelutoiminnan kehittäminen ja koordinointi
  • Kuntasektorin sopimus- ja neuvottelutoiminta
  • Hallituksen ja puheenjohtajiston sihteeri ja esittelijä