Markku Kojo

”Hyvin toimivat julkiset palvelut ovat yhteiskuntamme perusta”

 

Valitsit JUKO-kirjaimista itsellesi J:n. Miksi se tuntui läheisimmältä?

J on kuin julkiset palvelut ja julkinen toiminta. Hyvin toimivat julkiset palvelumme ovat tärkeä, koossapitävä voima, joka tuo myös vakautta yhteiskuntaamme. Arvostan hyvin paljon yhteiskuntaa, jossa on hyvät mahdollisuudet koulutukseen ja joka tarjoaa kaikille esimerkiksi terveydenhuoltoa ja turvallisuutta. Me JUKOssa teemme työtä sen eteen, että yhteiskuntamme säilyisi vakaana.

Aloitin valtiosektorin neuvottelupäällikkönä syyskuussa 2019, aiemmin toimin yliopistosektorilla. Tämä on iso sektori, joka edustaa laajasti eri virastoja ja tahoja. Esimerkiksi turvallisuusala kuuluu kaikkinensa JUKOn neuvottelujen piiriin, niin poliisi ja puolustusvoimat kuin rajavartiolaitoskin.

Mikä on työssäsi ajankohtaista juuri nyt?

Tässä ajassa näkyy taloudellisia uhkia, saamme päivittäin uutisia maailmantalouden laskusuunnasta. Jos on uhkia, on kuitenkin aina myös mahdollisuuksia. Meidän on JUKOssa pidettävä yllä uskoa tulevaisuuteen ja lisättävä tietoisuutta erilaisista mahdollisuuksista. Yhteiskunnan toiminta-ajatus on turvattava. Teemme työtä sen eteen, että myös julkisten alojen palkat kehittyvät. Vientiteollisuus ei ole ainoa autuaaksi tekevä, myös julkisten alojen on saatava oikeudenmukainen osansa talouden kehityksestä.

Miksi haluat tehdä juuri tätä työtä, ja mikä siinä on innostavinta?

Haluan olla hyvän puolella, ratkaista ongelmia ja tehdä hyviä palveluksia ihmisille. Olen tullut järjestöihin töihin vuonna 1990 ja noudatan eetosta, että yhteiskunnassa on pidettävä yllä laillista menoa. Laillinen meno kuvaa hyvin JUKOa, koska se on kirjaimellisesti legalistinen organisaatio eli kaikki toimenpiteemme ovat aina lainmukaisia. Työssäni innostaa se, että silloin tällöin onnistun tavoitteissani ja saan palikat menemään kohdalleen. Joskus se tapahtuu minusta riippumatta, mutta joskus taas saan itse vaikutuksia aikaan.

Miten siirrät ajatuksesi työstä vapaa-ajalle?

Harrastan jonkinlaista liikuntaa joka päivä: ulkoilen koiran kanssa, uin tai pelaan sisäpallopelejä. Lisäksi harrastan musiikkia ja luen kirjallisuutta, erityisesti Euroopan historiaa. Perustin oppikouluaikana koulukavereideni kanssa bändin, jonka olemme herättäneet kymmenisen vuotta sitten henkiin. Soitamme rokkia ja bluesia, minä olen rummuissa, haluan määrätä tempon ja tahdin. Esiintymisiäkin on silloin tällöin. Kaikkein tärkein asia minulle on kuitenkin oma perhe, vaimo ja kolme aikuista lasta.

Milloin aloitit JUKOssa ja mitä teit tätä ennen?

Tulin JUKOon toukokuussa 2015. Sitä ennen olin kaksi vuotta Suomen Eläinlääkäriliitossa, 10 vuotta Suomen Lääkäriliitossa ja 12 vuotta Akavassa. Koulutukseltani olen juristi (OTK).

Neuvottelupäällikkö
0400 419 784Enable JavaScript to view.KojoMarkku

Päätehtävät

  • Valtiosektorin sopimus- ja neuvottelutoiminta