Blogi | Työmarkkinaneuvottelujen superjatkumo valmistui keväällä

13.6.2023 12:13

”Yhteensä kolmentoista neuvottelukuukauden jälkeen voimme jukolaisilla sopimusaloilla iloita kelvollisista palkankorotuksista ja tasa-arvoisemman työelämän etenemisestä”, kirjoittaa JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi.

Vuodenvaihteesta 2021–2022 alkanut neuvottelukierros saapui vihdoin ruutulipulle alkukeväästä, kun saimme verrokkialakirjaukset ja täysimittaiseksi neuvottelukierrokseksi paisuneet optioneuvottelut neuvottelutuloksiksi.

Yhteensä kolmentoista neuvottelukuukauden jälkeen voimme jukolaisilla sopimusaloilla iloita kelvollisista palkankorotuksista ja tasa-arvoisemman työelämän etenemisestä.

”JUKOn kaikissa työ- ja virkaehtosopimuksissa on nyt perhevapaiden palkallisuuteen liittyvät kirjaukset eli 40+32+32-malli.”

Työ- ja virkaehtosopimusten kaudet ulottuvat kevääseen 2025. Pitkä työrauhan aika mahdollistaa niin sopimusalojen kuin JUKOn toiminnan kehittämisen.

Kysely luottamusmiesten koulutusten sisällöistä, toteuttamisesta ja verkostoitumisen tarpeesta keräsi mainion potin, kun kyselyyn vastasi 956 jukolaista luottamusmiestä.

Johtopäätöksiin palamme palaamme syksyllä. Selvää kuitenkin on, että muutoksia tarvitaan sekä koulutukseen että luottamustehtävän houkuttelevuuteen.

”Jokaisella sektorillamme on luottamusmiespaikkoja, joita ei ole saatu täytettyä. Kannustan näitä työpaikkoja etsimään hyviä tyyppejä mukaan luottamusmiestoimintaan ja käymään täydennysvaaleja!”

Vaikka viimeisimmän neuvottelukierroksen muste on vielä varsin tuoretta, olemme jo aloittaneet valmistautumisen seuraaviin työmarkkinaneuvotteluihin. JUKOsta on lähtenyt liitoille kysely, josta saamme tietoa, miten onnistuimme päättyneellä kierroksella.

Tavoitteenamme on entistä yhtenäisempi ja vahvempi joukkue vuoden 2025 neuvottelukierrokselle. Arvomme – yhteistyö, luottamus ja avoimuus tulevat näkymään toiminnassa entistäkin kirkkaammin.

Kesälomalle palkansaajat lähtevät odottavissa tunnelmissa. Hallitusohjelmaa neuvotellaan tätä blogia kirjoitettaessa (13.6.) Säätytalolla.

”Tulevan hallituksen kuuden miljardin julkisen talouden sopeuttamistavoitteet vaalikaudelle povaavat pomppuista ja hankalaa matkaa sopimussektoreille.”

Ajatus poistaa ammattiliiton jäsenmaksun verovähennysoikeus sai jo liitot liikkeelle yli keskusjärjestörajojen puolustamaan jäsenmaksua aitona ja tärkeänä tulonhankkimiskuluna.

JUKOn sektoreilla tapahtuu paljon myös neuvottelukierrosten välillä.

Kunnissa ja hyvinvointialueilla on neuvoteltavana ennätysmäärä erilaisia järjestelyvaraeriä, joiden tulee olla maksussa 1. elokuuta mennessä.

Hyvinvointialueilla neuvotellaan lisäksi palkkaharmonisointieristä. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtymisestä hyvinvointialueille on kulunut noin puoli vuotta.

Molemmilla sektoreilla on rakennettu tapoja toimia uudennäköisissä organisaatioissa. Siirtyminen on sujunut odotettua paremmin. Toki matkan varrella on ollut pieniä kupruja.

Jukolaiset luottamusmiehet ja muut aktiivit ovat onnistuneet neuvottelemaan ja luomaan sekä kuntiin että hyvinvointialueille toimivia luottamusmiesrakenteita ja houkuttelemaan uusia innostuneita luottamusmiehiä toimintaan mukaan.

Valtiolla työvoimapalvelujen ja henkilöstön siirtyminen valtiolta kuntiin vuoden 2025 alusta painaa varmasti monen jukolaisen mieltä. Neuvoteltavaa ja sovittavaa on paljon, mutta JUKOn pääsopijastatus sekä luovuttavalla että vastaanottavalla taholla antaa työlle vahvan pohjan.

Kirkon sektorilla on viime syksynä aloittanut työryhmä, joka kehittää kirkon virka- ja työehtosopimuksessa sovittua mallia turvamaan kirkonalan kykyä kilpailla palkoissa. Ryhmä tarkastelee muun muassa mahdollisia palkkaukseen liittyviä jälkeenjääneisyyksiä. Työryhmän kantavana ajatuksena on kirkon työpaikkojen veto- ja pitovoiman varmistaminen.

Yliopistosektorilla vakauden sijaan näköpiirissä on uhkia. Nuorten aikuisten koulutustaso on Suomessa pysynyt pitkään ennallaan, kun se kasvaa kilpailijamaissa.

Koulutustason nostaminen, uusien tutkijasukupolvien turvaaminen, TKI-osaajien kouluttaminen ja kansainvälisten osaajien houkuttelu on keskeistä nykyisessä maailmantilanteessa. Yliopistojen, tieteen ja tutkimuksen rooli näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on keskiössä.

Yliopistojen vetovoima työpaikkana on varmistettava työehtoja kehittämällä. Jatkuvien muutosneuvottelujen sijaan on päästävä tekemään pitkäjänteistä ja osallistavaa kehitystyötä yhteistyössä luottamusmiesten kanssa.

Reilut sata päivää JUKO-joukkueen kapteenina toimineena voin todeta, että meillä on todella hieno joukkue!

”Isot kiitokset upealle luottamusmiesjoukolle, jukolaisten liittojen toimijoille sekä toimiston väelle kevätkaudella tehdystä työstä. Työnsarkaa on ollut runsaasti.”

Yhdessä olemme onnistuneet tekemään parempaa työelämää julkisalan korkeasti koulutetuille.

Rentouttavaa ja ihanaa kesälomaa kaikille, kun sen hetki koettaa.

Mari Keturi

Kirjoittaja on JUKOn toiminnanjohtaja.