JUKO – Leikkaukset tutkimukseen ovat myös koulutusleikkauksia, miten käy opetuksen yliopistoissa? ”Henkilöstö on todella pettynyttä”

5.5.2021 14:10

JUKO edellyttää pikaista määrärahasupistusten uudelleen arviointia ja vastuun kantamista tieteen rahoittamisesta. Erityisesti Suomen Akatemian kautta myönnettävä rahoitus on tieteellisen tutkimuksen perusta.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO painottaa, että leikkaukset tutkimusrahoitukseen vaikuttavat myös yliopistoissa annettavan opetuksen määrään ja laatuun.

- Ilman riittävää tutkimusta ei ole yliopisto-opetusta, huomauttaa toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

- Edellytämme nyt pikaista asian uudelleen arviointia ja vastuun kantamista tieteen rahoittamisesta. Erityisesti Suomen Akatemian kautta myönnettävä rahoitus on tieteellisen tutkimuksen perusta.

Yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho JUKOsta kertoo, että yliopistojen henkilöstö on todella pettynyt päätökseen.

- Leikkaukset ovat henkilöstön mielestä kaikin tavoin kohtuuttomia. Henkilöstö on venynyt äärimmilleen taatakseen korkeakoulutuksen jatkuvuuden koronan keskellä ja hallitus palkitsee heidät näin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) kertoi korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaarissa tiistaina aikeista leikata tuntuvasti tutkimusrahoitusta.

Suomen yliopistojen rehtorineuvoston Unifin tiedotteen mukaan suoraa leikkausten määrää ei julkistettu. Se kuitenkin arvioi, että iso osa OKM:n 35 miljoonan euron supistuksesta tulisi kohdistumaan tieteen rahoitukseen.

Löfgren pitää linjausta lyhytnäköisenä ja korostaa, että se on ristiriidassa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotiekartan, hallitusohjelman ja koulutuspoliittisen selonteon kanssa, kun samaan aikaan tavoitteena on nostaa TKI-panostukset neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista korkeakoulutettua. Yliopistosektorilla JUKOn sopimusten piirissä on yli 18 000 akavalaista palkansaajaa.