Nainen, ansaitset kunnon palkan!

8.3.2020 09:18

Akavalaisissa sote-ammateissa moni tienaa kuukaudessa alle 3 000 euroa. Heistä pääosa on naisia. "Työvoimapula ei aina suoraan nosta palkkoja, vaikka niin on totuttu ajattelemaan. Ratkaisut löytyvät palkkauksen ja työhyvinvoinnin pitkäjänteisestä kehittämisestä sekä johtamisesta", JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Sunnuntaina 8. maaliskuuta maailma viettää jälleen Kansainvälistä naistenpäivää. Näin on tehty jo reilusti yli sata vuotta 1900-luvun alkupuolelta lähtien.

Suomen kaikista korkea-asteen tutkinnon suorittaneista naisia oli toissa vuonna Tilastokeskuksen mukaan 57,5 prosenttia. Samaan aikaan naisen euro oli 84 senttiä.

Akavalaisissa sote-ammateissa moni tienaa kuukaudessa alle 3 000 euroa. Heistä pääosa on naisia.

Kun työolosuhteet ovat heikot, palkkaus ei vastaa työn vaativuutta ja asiakasmäärien kasvu kuormittaa uupumukseen asti, korkeasti koulutettuja ammattilaisia hakeutuu muihin töihin.

Seurauksena on yhteiskunnan tarjoamien palvelujen tason rapautuminen ja naisten kiinnostuksen väheneminen sote-tehtäviä kohtaan.

Tänä keväänä JUKO neuvottelee kuntien, valtion, kirkon, yliopistojen ja Avainta-alojen virka- ja työehtosopimukset.

- Työvoimapula ei aina suoraan nosta palkkoja, vaikka niin on totuttu ajattelemaan. Ratkaisut löytyvät palkkauksen ja työhyvinvoinnin pitkäjänteisestä kehittämisestä sekä johtamisesta, huomauttaa JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

- Palkkaohjelma varmistaa ansiokehityksen, työhyvinvointi lisää tuottavuutta ja osaava esimies varmistaa osaltaan hyvän työn. Sopimusneuvotteluissa nostamme nämä ja ratkaisut pöytään.

JUKOlainen palkkaohjelma

• Tavoitteena pitkäjänteinen korjaussuunnitelma hoitamaan palkkojen jälkeenjääneisyyttä.

• Kaikille korkeakoulutetuille, joiden työn pätevyysvaatimukset edellyttävät korkeakoulututkintoa, mutta palkka jää alle 3 000 euron.

Kerromme neuvottelujen etenemisestä verkkosivuillamme. Seuraa myös JUKO-Facebookia ja Twitteriä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2020 #sopien2020.

Lue myös

Mielipide: Sosiaalihuollon 40 000 ammattilaista unohtuu usein sote-keskustelussa

Mielipide: Kuka hoitajia johtaa ja miten? Hoitotyö tarvitsee ammattijohtajia

Mielipide: Hoitotyö ei ole kamalaa, mutta kehittämisen paikka on nyt