Mielipide | Julkisella hallinnolla on palveluvelvoite

3.3.2024 09:03

Kysyikö kukaan, miksi julkisen hallinnon palveluja rahoitetaan?

Julkisen hallinnon muodostavat valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden toimijat. On tärkeää keskustella siitä, miten eri toiminnot rahoitetaan. Väite, että valtion talouden vakavan paikan edessä työt julkisessa hallinnossa jatkuvat samalla tavoin kuin ennenkin (HS-pääkirjoitus 27.2.), ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Hallitusohjelmassa on useita valtion hallintoa koskevia kirjauksia, joista merkittävin on kaikille hallinnonaloille jyvitetty yhteensä 243 miljoonan euron leikkaus. Tuottavuusohjelma tulee voimaan vuodesta 2025 lähtien.

Hyvinvointialueita on 21. Kaikki alueet ovat käyneet läpi todennäköisesti vähintään yhden yt-neuvottelukierroksen kulujen karsimiseksi.

Myös kunnissa säästetään palveluista. Niistäkin, joista veronmaksajat eivät haluaisi enää säästää. Helmikuussa JUKOn tiedossa oli, että säästötavoitteitaan käsittelee tai ryhtyy käsittelemään yt-neuvotteluissa ainakin 14 kuntaa.

Usein kuitenkin unohtuu, että julkinen hallinto tarjoaa kaikille, myös yksityiselle sektorille, lakisääteistä palvelua ja että se on vastuussa tarjonnan yhdenvertaisuudesta. Julkista hallintoa ei siksi voi suoraan verrata yritystoimintaan. Yritys sopeuttaa kiinteät kulut asiakasmääriin. Julkisella hallinnolla on aina palveluvelvoite – ja aina asiakkaita.

Voit lukea kirjoituksen myös täältä | Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipiteissä 3. maaliskuuta 2024.

Yhteistoiminta- eli yt-neuvottelut perustuvat yhteistoimintalakiin. Yksityisellä sektorilla yhteistoimintalakia muutettiin 1. tammikuuta 2022. Sen jälkeen siellä on yt-neuvottelujen sijaan puhuttu muutosneuvotteluista. Muutos ei koske kuntia, hyvinvointialueita eikä valtiota. Siellä puhutaan edelleen yt-neuvotteluista. JUKO ei vastaa HS:n editointimuutoksesta.

Jaana Pohja | kirjoittaja on JUKOn viestintäpäällikkö

Mikä JUKO?

  • Edustamme julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
  • Missiona hyvinvoiva työelämä.
  • Julkisalan asiantuntija, esihenkilö- tai johtotehtävissä työskentelevä: löydä akavalainen/jukolainen liittosi!