Heli Hartman-Mattila

”O niin kuin oikeudentunto”

Valitsit JUKO-kirjaimista itsellesi O:n. Miksi se tuntui läheisimmältä?

Valitsin kirjaimista O:n niin kuin oikeudentuntoinen, sillä se on minussa hyvin syvällä niin työssä kuin arjessa.

Lainaan klassista otetta tuomarinohjeista: ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan; sen kohtuuden tähden, joka laissa on, se hyväksytään.”

Palaan ajatukseen oikeudesta ja kohtuudesta usein. Ei ole mitenkään selvää, että ne ovat joka hetkessä sama asia: toisinaan kohtuus ei kuitenkaan ole oikeus tai se, mihin on oikeus, ei välttämättä ole kohtuullista.

Juuri tästä syystä neuvottelutyö vetää minua puoleensa – ajoittain hieman kankeaan juridiikkaan sekoittuu myös käytäntö ja mahdollisuus huomioida alati muuttuvan työelämän todellisuus ja tarpeet.

Työssäni pidän tärkeänä myös sitä, miten paljon erilaisia ihmisiä saan tavata ja tehdä työtä heidän kanssaan.

Erityisesti arvostan heitä, jotka huomaavat, milloin omasta kannasta on syytä pitää tiukasti kiinni ja jotka erottavat ne hetket, joissa kannattaa katsoa vähän sormien läpi.

Työurani olen tehnyt työmarkkinakentässä. Työoikeuteen hurahdin jo opiskeluaikana ja se tie jatkuu yhä.

Ennen JUKOa työskentelin Lääkäriliitossa. Olennainen osa työnkuvaani oli lääkärien työ- ja virkaehtosopimusten neuvotteleminen kunnissa, sittemmin hyvinvointialueilla ja myös yksityissektorilla.

Suurimmat projektit koskivat Lääkärisopimuksen perusteellista työaika- ja palkkausuudistusta. JUKOssa pääsenkin hyödyntämään kokemuksiani ja syventymään neuvottelutyöhön entistä enemmän.

Vapaa-ajalla minut löytää varmimmin juoksutossut tai monot jalassa metsästä. Turkulaisveljeksiä vapaasti lainaten tavoite on pysyä sellaisessa kunnossa, että saan tallata näitä polkuja viimeiseen asti.

Heli Hartman-Mattila

Kirjoittaja on JUKOn valtiosektorin neuvottelupäällikkö.

Neuvottelupäällikkö
040 4551182Enable JavaScript to view.HartmanM_Heli

Päätehtävät

  • Valtiosektorin sopimus- ja neuvottelutoiminta