Olli Luukkainen

”Jukolaisilla on johtava rooli yhteiskuntamme kehittäjinä”

 

Valitsit JUKO-kirjaimista itsellesi J:n. Miksi se tuntui läheisimmältä?

J tarkoittaa tässä johtavaa, sanaa joka tulee mieleeni JUKOsta ja sen edustamista asiantuntijoista. Jukolaiset ovat usein johtavassa asemassa työpaikassaan, esimiehiä tai asiantuntijoita. He ovat myös johtavassa roolissa suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin luomisessa: heidän vastuullaan on suuria asioita ja heiltä myös odotetaan paljon. Jukolaisilla on henkilömääräänsä suurempi ja vastuullisempi rooli yhteiskunnassamme.

Näitä johtavia asiantuntijoita ei mielestäni arvosteta riittävästi, vaikka he ovat aivan avainroolissa yhteiskunnassamme. Me JUKOssa teemme työtä heidän arvostuksensa nostamiseksi. Vaikka paljon on jo saavutettu, tekemistä riittää vielä. Näiden esimiesten ja johtavien asiantuntijoiden puolesta puhuu vain JUKO. Esimiehen rooli on kuitenkin aivan ratkaiseva kaikilla työpaikoilla, se vaikuttaa koko työyhteisöön. JUKOlla on siis aivan olennainen tehtävä tämän johtavan joukon edun ajamisessa.

Mikä on työssäsi ajankohtaista juuri nyt?

Tällä hetkellä valmistaudumme kevään 2020 neuvottelukierrokseen kaikilla sektoreillamme. Nostamme omat tavoitteemme selkeästi esiin neuvottelupöytiin ja julkisuuteen. Syksyllä teemme pohjatyötä, keräämme tilastodataa ja kirkastamme tavoitteemme, tähtäimessä hyvät sopimukset kaikille.

JUKO on Suomen suurin työmarkkinatoimija, koska neuvottelemiemme sopimusten piirissä on kaikkiaan 588 000 palkansaajaa. Vaikka edustamme eri sektoreita, niiden välinen yhteistyö on äärettömän tärkeää ja välttämätöntä, jotta saamme tämän suuruutemme esiin. Yhteistyön merkitys näkyi hyvin jo viime kierroksella, kun muut tukivat yliopistosektoria sen tavoitteiden saavuttamisessa. Saamme toisiltamme konkreettisesti voimaa. Kaveria ei jätetä.

Miksi haluat tehdä juuri tätä työtä, ja mikä siinä on innostavinta?

Tätä työtä on ilo tehdä, koska saan toimia hyvän puolesta. Yhteiskunnan avainhenkilöiden puolesta neuvotteleminen on mielekästä työtä. Tavoitteemme on, että jäsenkunta voi työssään hyvin ja saa ansaitsemansa arvostuksen.

Työni on jatkuvaa luovaa ongelmanratkaisua, saan koko ajan miettiä parhaita ratkaisuvaihtoehtoja. Työni vaatii myös laajaa verkostoa. Tunnen hyvin kaikki keskeiset poliittiset vaikuttajat sekä toimijat työnantaja- ja työntekijäpuolella ja keskustelen heidän kanssaan jatkuvasti.  

Periaatteeni on: kun jotain tehdään, se tehdään hyvin. Johtamiseen kuuluu myös priorisointi. Joitain asioita on rajattava pois, jotta voi keskittyä tärkeimpään. Oma työni keskittyy politiikan johtamiseen. Teen myös jatkuvaa ja hyvää yhteistyötä toiminnanjohtajamme Maria Löfgrenin kanssa, joka vastaa toimiston käytännön johtamisesta.

Miten siirrät ajatuksesi työstä vapaa-ajalle?

Ulkoilma auttaa aina, happea pitää saada! Keskityn vapaa-ajallani ulkoiluun ja ulkona puuhailuun mökillä. Käyn esimerkiksi sauvakävelemässä, marjastan ja kalastan. Vaikka työni vaatii paljon aikaa ja panostusta, pyrin pitämään myös huolta, että minulle jää vapaa-aikaa.

Milloin aloitit JUKOssa ja mitä teit tätä ennen?

Tulin valituksi JUKOn puheenjohtajaksi 2010, ja siitä asti olen tehtävää hoitanut. Toimin samaan aikaan myös OAJ:n puheenjohtajana, OAJ:ssä olen ollut 12 vuotta. Olen koulutukseltani kasvatustieteen tohtori ja tulin näihin tehtävin HAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun johtajan paikalta. Ennen sitä koulutin opettajia 20 vuotta sekä yliopistoissa että ammatillisella puolella. Se oli erittäin mielenkiintoista, olen saanut tehdä työtä tulevaisuuden opettajien kehittämiseksi. Olen ollut luomassa myös Suomeen opettajainkoulutuksen ennakointimallia, ja tein opettajan työn tulevaisuudesta väitöskirjankin.

Hallituksen puheenjohtaja 2022-2023
0500 652 872Enable JavaScript to view.OlliLuukkainen

Päätehtävät

  • JUKOn eri sektorien tuloksellinen edunvalvonta
  • JUKOn laajan kokonaisuuden yhteisvoiman vahvistaminen
  • Kuntasektorin sopimus- ja neuvottelutoiminta