Akava: Vastavalmistuneiden työllistyminen entistä vaikeampaa

28.9.2020 14:36

Kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni odotetusti lisää elokuussa. "Lomautettujen määrä pienentyi kuitenkin selvästi verkkaisemmin kuin parina edelliskuukautena. Se oli pettymys", kertoo Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Työttömiä vastavalmistuneita oli elokuun lopussa hieman vajaat 15 000. Heistä noin 4000 oli korkeakoulutettuja. Kokoaikaisesti lomautettuna oli 406 vastavalmistunutta korkeakoulutettua.

Akava Worksin perjantaina julkistama katsaus osoittaa, että työttömien määrä on kasvanut vastavalmistuneiden joukossa koronakriisin aikana muutamalla tuhannella.

– Vastavalmistuneiden työttömyys ei ole vielä poikkeuksellisen korkealla tasolla. Huolestuttavaa kuitenkin on, että se on koronakriisin aikana kasvanut muutamalla tuhannella. Vuosina 2015–2017 työttömiä vastavalmistuneita oli korkeimmillaan noin 5 000 enemmän kuin nyt, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kertoo.

Kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni odotetusti lisää elokuun aikana.

– Lomautettujen määrä pienentyi kuitenkin selvästi verkkaisemmin kuin parina edelliskuukautena. Se oli pettymys, Sorjonen kuvailee.

Akava korostaa, että tilanteen korjaamiseksi tarvitaan sekä lyhyemmän että pidemmän aikavälin toimia.

– Työuran alkuvaihe vaikuttaa voimakkaasti uran muotoutumiseen. Koulutuksen ja työelämän vuoropuhelua ja -vaikutusta on lisättävä sisällyttämällä jokaiseen tutkintoon työelämäjakso. Korkeakouluissa tämä tarkoittaa laadukkaiden harjoittelujaksojen lisäämistä. Kehittämistä tarvitaan myös oman osaamisen kuvaamisessa ja työnhakutaidoissa, sanoo erityisasiantuntija Miika Sahamies.

Akava Works: elokuun 2020 lomautuskatsaus