Blogi: Kohti aidosti monipaikkaista työtä valtiolla – töitä voi tehdä myös kotona, mökillä tai reissussa

14.1.2022 09:00

Jos emme kahden vuoden ”kokeilun” jälkeen löydä joustavuutta työpäiviin, matkustamiseen ja työajan sijoitteluun, valtio jää työnantajakilpailussa auttamattomasti jälkeen muista. Jo tällä hetkellä eläköityvien asiantuntijoiden tilalle on vaikea palkata uusia ja vaihtuvuus on iso ongelma, JUKOn valtiosektorin neuvottelupäällikkö Minna Salminen kirjoittaa. Sopimusneuvottelut valtiolla alkoivat 12. tammikuuta.

Kevään koronavuosipäivään ei valitettavasti ole enää pitkä aika. Kohta kaksi vuotta olemme eläneet työssä ja vapaa-ajalla poikkeusaikoja. Meillä on ollut pakon sanelema mahdollisuus tehdä asioita uudella tavalla.

”Aiemmin virastoissa etätyötä rajoitettiin ja etätyöpäiviä joutui jopa anomaan. Byrokratia ohjasi tiimejä, eivät tiimiläiset itse.”

Yhdessä yössä koko valtionhallinnon henkilöstö siirtyi kuitenkin etätöihin tehtävissä, joissa läsnäolo ei ole ollut välttämätöntä. Pian huomattiin, että puhelimeen voi vastata ja läppäriä näpyttää ihan hyvin myös kotona, mökillä tai reissun päällä.

Kaikki poikkeusaikojen menettelytavat eivät varmasti ole tulleet jäädäkseen, mutta paljon on otettavissa opiksi ja pysyviksi käytännöiksi. Kokouksia pitää suunnitella niin, että etäyhteyksiä käyttäen niihin on mahdollista osallistua käytännössä mistä vaan.

Jatkuva etätyö on toki tarkoittanut myös selkävaivoja, apatiaa ja masennusta, mikä pitää huomioida. Työnantaja hyötyy siitä, että työ ja vapaa-aika yhdistetään optimaalisesti. Jollekin se voi tarkoittaa pysyvää etätyötä, mutta kyselyjen mukana useimmille paras tilanne on, jos voi sekoittaa melko vapaasti etä- ja läsnätyötä.

Tarvitsemme toisiamme ollaksemme luovia ja ollaksemme ihmisiä.

Kehittyneet etäkokoukset ja -seminaarit ovat tulleet tutuiksi. Kunhan opimme yhdistämään erilaiset arjen askareet etätyöhön, pääsemme lähemmäs tavanomaista työpäivää ja pystymme rakentamaan päivistämme tehokkaita unohtamatta vuorovaikutusta työkavereiden kanssa.

Jos emme kahden vuoden ”kokeilun” jälkeen löydä joustavuutta työpäiviin, matkustamiseen ja työajan sijoitteluun, valtio jää työnantajakilpailussa auttamattomasti jälkeen muista sektoreista. Jo tällä hetkellä eläköityvien asiantuntijoiden tilalle on vaikea palkata uusia ja vaihtuvuus on iso ongelma.

Jotta monipaikkaisuus – joustavat työajat ja työolosuhteet – toteutuu aidosti, menettelytavoissa on petrattavaa. Nyt on oiva hetki saada asiat kuntoon, kun valtiosektorin neuvottelut alkoivat 12. tammikuuta.

Minna Salminen

Kirjoittaja on JUKOn valtiosektorin neuvottelupäällikkö