Faktoja yliopistosektorin työehtosopimusneuvotteluista ja sovittelusta

9.5.2025

Yliopistojen työehtoriitaa soviteltiin torstaina 8. toukokuuta ja sovittelu jatkuu tänään perjantaina.

Neuvotteluaika

Varsinainen neuvotteluaika yliopistojen yleisen työehtosopimuksen liittojen välisissä neuvotteluissa päättyi 31. maaliskuuta. Neuvotteluteitse ratkaisun löytämiseksi yliopistojen henkilöstöä edustavat järjestöt JUKO, Pro ja JHL antoivat kolme viikkoa lisäaikaa ennen lakkovaroitusta.

Sovittelu

Työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla alkaen 24. huhtikuuta.

Työtaistelutoimet

Sivista on todennut palkansaajapuolen edustajille, että yliopistot ovat valmiita ottamaan vastaan lakot. Tampereen yliopiston työntekijät olivat päivän lakossa 7. toukokuuta.

Ennen lakon toteutumista yliopistotyönantajaa edustava Sivista teki päätöksen työtaistelutoimista ja kielsi luottamusmiehiltä ja työsuojeluvaltuutetuilta oikeuden osallistua yliopistojen työehtosopimuksen mukaisiin ay-koulutuksiin työajalla alkaen 28. huhtikuuta.

Sivista teki työtaistelupäätöksen ja keskeytti työehtosopimuksessa sovitun jäsenmaksuperinnän kaikissa yliopistoissa alkaen 1. toukokuuta.

Palkankorotukset

Yliopistolaisia edustavat järjestöt antoivat ensimmäisen kokonaistarjouksen, joka sisälsi palkkatarjouksen. Tämän jälkeen Sivista antoi oman palkkatarjouksensa.

Sivistan palkankorotustarjous ei vastaa yleistä linjaa yleiskorotusten osalta. Sivista on neuvotteluissa ja sovittelussa pyrkinyt ostamaan tekstimuutoksia ja työaikamuutoksia yleisen linjan mukaisilla palkankorotuksilla. Näin ei ole tapahtunut muissa syntyneissä sopimusratkaisuissa.

Kontaktiopetustuntikatto

Sivistan käsitys yliopistoissa annettavasta opetuksesta ja työaikasuunnitteluun liittyvästä arjen yhteistoiminnasta on kapea. Yliopistojen opiskelijoille annettavaa opetusta ei mitata kontaktiopetustuntikattojen kautta.

Yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstöön kuuluvat tekevät työsuunnitelman, joka sisältää opetuksen lisäksi valmistelu- ja jälkityöt tunnin tarkkuudella sekä muut opetukseen liittyvät tehtävät. Kontaktiopetustuntikatot eivät jätä piiloon mitään opetukseen liittyviä tehtäviä.

Sivista on neuvottelujen aikana ohjeistanut yliopistoja ahtaampaan tulkintaan kontaktiopetustermistä. Yliopistojen yleinen työehtosopimus ei määrittele termin sisältöä. Yliopistoissa annettava opetus on monimuotoista. Yliopistot ovat itse määritelleet – usein tiedekunta- ja laitostasolla – työehtosopimuksessa mainitun kontaktiopetus-termin sisällön ja vaikutukset työsuunnitelmaan.

Sivista on esittänyt mallia, joka mahdollistaa, että opettajan antaman opetuksen määrä jopa kaksin- tai kolminkertaistuisi.

Kontaktiopetustuntikatto rajoittaa opettajan työkuormaa eli suojaa liialta työkuormalta. Sen vuoksi opetus- ja tutkimushenkilöstö ei voi luopua tavoitteestaan säilyttää opetustuntikatot myös tulevassa työehtosopimuksessa. JUKO haluaa edistää työhyvinvointia yliopistoissa ja parantaa tutkimuksen ja opetuksen laatua sekä yliopistojen tuottavuutta myös työehtosopimuksella.