Ihmisiä työmarkkinauutisten takana – Mia Weckman uskoo yhteistyöhön ja luottamukseen

21.2.2020 19:47

Neuvottelut yliopistojen yleisestä työehtosopimuksesta käynnistyivät perjantaina 7. helmikuuta. Julkisuudessa puhutaan pöydistä, kikystä, tavoitteista, talkoista, palkoista ja vastakkainasettelusta. JUKOn nettisivuilla kerromme myös, että neuvottelijat ovat ihmisiä ja työnsä ammattilaisia.

JUKOn yliopistosektorilla neuvottelevat neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto) sekä yliopistoasiamies Hanna Tanskanen (OAJ), neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut) ja edunvalvontajohtaja Mia Weckman (Tieteentekijöiden liitto).

Esittelemme neuvottelujen edessä koko JUKO-tiimin eli kaikkien jukolaisten sektorien neuvottelijat. Sarjassa vuorossa edunvalvontajohtaja Mia Weckman. Kuva: Mia eturivissä neljäs vasemmalta.

Mia Weckman: ”Viestinnän rooli korostuu neuvottelutoiminnassa, haluamme tai emme”

Mikä kevään 2020 työehtosopimusneuvotteluissa on erityisen tärkeää?

Että neuvotteluihin ei suhtauduta pelkkänä torjuntavoittona.

Mikä näyttäisi olevan erilaista kuin aiemmin?

Vaikuttaa siltä, että neuvotteluja tullaan käymään melko paljon myös julkisuudessa, kuten sosiaalisessa mediassa. Viestinnän rooli korostuu neuvottelutoiminnassa joka tapauksessa tästä eteenpäin, haluamme tai emme.

Mistä hankit tietoa neuvottelujen tueksi?

Yliopistoneuvottelukunnasta, liiton taustatyöryhmästä ja toimistolta sekä muilta sopijapuolilta.

Monettako kertaa olet mukana?

Yliopistosektorilla työehtosopimusneuvotteluissa (tes) ensimmäistä kertaa. Tieteentekijöiden liitossa olen ollut vuodesta 2007. Vuodesta 2010 olen ollut lukuisissa tes-alatyöryhmissä ja viime syksynä neuvottelijana palkkaustyöryhmässä. Kaikki osapuolet ovatkin hyvin tuttuja.

Mitä olet oppinut aiemmista neuvotteluista?

Neuvottelut vaativat pitkäjänteisyyttä ja tietynlaista huumorintajua. Täytyy jaksaa pitää kiinni omista tavoitteista, mutta myös kuunnella vastapuolta.

Toimivin neuvottelutaktiikkasi?

Neuvottelukumppaneihin on pyrittävä luomaan yhteistyöhön ja luottamukseen perustuva suhde, jotta voi neuvotella avoimesti ja vilpittömästi. Näin on mahdollista saavuttaa kaikkia osapuolia hyödyttävä lopputulos.

Mieleenpainuvin neuvottelumuistosi?

Yliopistosektorin historiallinen, ensimmäinen lakko 28. helmikuuta 2018. Purevassa pakkasessa pyörimme eri kampuksilla ja veimme lakkovahdeille evääksi suklaapatukoita ja proteiinipatukoita.

Paras henkilökohtainen saavutuksesi neuvottelukierroksilta?

Palkkausjärjestelmäneuvotteluissa se, että määräaikaiset työntekijät tulivat huomioiduiksi asianmukaisesti.

Mielestäsi merkittävin neuvottelemalla läpimennyt saavutus?

Edellisellä kierroksella saimme parannuksia henkilöstön edustajien asemaan ja työryhmän määräaikaisuuksien vähentämiseksi.

Neuvottelijaesikuvasi?

Barack Obama.

Miten virittäydyt neuvottelutunnelmaan?

Nukkumalla varastoon. Tietysti jonkinlainen hengennostatustapaaminen muiden neuvottelijoiden kanssa voisi olla kiva.

Kehen tukeudut neuvottelujen aikana?

Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio on neuvotteluparini ja backuppini. Johannan kanssa jaamme asioita luottamuksella ja pikaisella aikataululla.

Kehu vastapuolen neuvottelija tai neuvottelutaho

Sivistystyönantajien Anne Somer on tiukka vastapuoli, mutta osaa olla hauskaa ja huumorintajuista seuraa. Työryhmissä olemme löytäneet yhteisymmärryksen joissain asioissa ja siltä pohjalta toivottavasti myös neuvotteluissa.

Valitse JUKO-kirjain: Mikä neuvotteluissa tarpeellinen ominaisuus kirjaimesta tulee mieleen?

O niin kuin osaaminen. Tulin tieteentekijöihin vuonna 2007, joten kokemusta ja osaamista yliopistoasioista on ehtinyt kertyä jo jonkin verran.

Terveiset JUKOn jäsenliittojen jäsenille

Teemme parhaamme neuvotteluissa. Lakkoa käytämme viimesijaisena keinona, jos neuvottelut jämähtävät. Toivottavasti jäsenet pitävät tunnelman korkealla, ja jos tilanne vaatii – myös järjestövalmiuden.

Miten palaudut neuvottelujen aikana tai kiireisen päivän jälkeen?

Kolme hevostani ja neljä kissaa pitävät huolen tästä puolesta. Tallilla saa purettua pahimmat turhaumat. Harrastan myös muuta liikuntaa sekä lukemista. Käsitöiden avulla saan hyvin nollattua jumittavia aivoja.

Kenelle purat tuntojasi neuvottelujen aikana?

Neuvotteluparini, liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio kuuntelee neuvotteluun liittyviä murheita. Muiden jukolaisten ja myös JHL:n ja Pron neuvottelijoiden kanssa pystymme keskustelemaan tasolla, josta on apua meille kaikille.

Terveiset vastapuolen neuvottelijoille

Neuvotellaan vikkelästi ja tehokkaasti. Ei ajauduta umpikujaan, niin kaikilla on hauskempaa.

Voimabiisisi?

Paula Vesalan Älä tuu droppaa mun tunnelmaa.

Mitä syöt neuvottelujen aikana?

Proteiinipatukoita ja Pepsi Maxia – luultavasti.

Miten pidät itsesi hyvässä kunnossa?

Harrastan säännöllistä liikuntaa, kuten ratsastusta, lenkkeilyä ja kuntosalitreeniä. Lisäksi minulla on hyvät unenlahjat.

Paljonko tarvitset unta ja paljonko nukut?

Mieluusti noin kahdeksan tuntia, tilapäisesti pärjään vähemmällä. Olen onneksi lahjakas nukkuja ja voin ottaa powernappeja vaikka missä. Jo opiskeluaikana opin, että kahdesta lakikirjasta ja kaulaliinasta tulee hyvä tyyny.