16.5.2019
Näin syntynyttä neuvottelutulosta arvioi OAJ:n ja neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen. Akavan hallitus hylkäsi juuri yksimielisesti neuvottelutuloksen. Jo aiemmin aamulla esitys torjuttiin OAJ:n ja JUKOn päättävissä elimissä.
– Neuvotteluja pitäisi jatkaa, jotta myös 600 000 akavalaista palkansaajaa voisi hyväksyä lopputuloksen. Ratkaisu ei ota riittävästi huomioon yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden työuraa. Teollisuusalojen ammattimies voi aloittaa uransa jo alle 20-vuotiaana, kun taas opettaja pääsee työelämään vasta 25-26-vuotiaana. Jos molempien eläkeikä on sama, voi koko työuran ansiokertymä olla toistakymmentä prosenttia opettajan tappioksi, Luukkainen vertaa.
– Puhe hyväosaisista akavalaisista on käsittämätöntä. Esimerkiksi suuri osa opetus- ja kasvatusalan ammattilaisista jää alle palkansaajien keskiansion. Viimeisten työvuosien korkeampi eläkekertymä on kompensoinut pitkää opiskeluaikaa, mutta nyt tämä ollaan jättämässä pois. Muita kuin Akavaa ei heikennys huolettanut.
– Ratkaisu on epäreilu naisvaltaisten alojen, kuten opetus- ja hoitoalojen työntekijöille. Heillä on usein perhevapaita ja jatko-opintoja. Lisäksi monet heistä toimivat tehtävissä, joissa työ tunkeutuu vapaa-ajalle. Opetus- ja hoitoalojen eläkekertymät asetettiin näissäkin neuvotteluissa vastakkain yksityissektorin miesvaltaisten alojen kanssa. Muistettakoon, että naisen euro on vain osa miehen eurosta jo palkkatasossa. Kyse on oikeudenmukaisuudesta. Se niistä juhlapuheista tasa-arvon puolesta!
Eläkeratkaisun hyväksi puoleksi Luukkainen nimeää sen, että myös henkisen työn raskaus voidaan ottaa huomioon työuraeläkkeen tarkastelussa. Luukkainen kannattaa myös eläkepalkan laskentatavan muutosta.
lisätiedot:
puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872