Yli 420 000 palkansaajan vappuyllätys – kunta-alan ratkaisu kaatui vappuaattona

30.4.2020 13:46

"Hylättyjä ratkaisuesityksiä ei ole tapana käsitellä julkisuudessa. JUKO on sitoutunut pitämään tänään kaatuneen esityksen luottamuksellisena. Vaikka sovintoesitys ei enää sido meitä, se pitää sisällään asioita, joista neuvotteluja voidaan jatkaa", JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren toteaa, että valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan esitys ratkaisuksi kunta-alan neuvotteluissa on kaatunut kokonaisuudessaan.

JUKO:n hallitus suositti tänään aamupäivällä esityksen hyväksymistä. Tehyä ja Superia lukuunottamatta ratkaisu olisi käynyt kaikille muille palkansaajajärjestöille ja Kuntatyönantajalle.

- Neuvottelujen jatkamista se ei estä. Sitäkään ei ole suljettu pois, että sovittelijan apuun turvauduttaisiin uudelleen.

Löfgren muistuttaa, että hylättyjä ratkaisuesityksiä ei ole tapana käsitellä julkisuudessa.

- JUKO on sitoutunut pitämään kaatuneen ratkaisuesityksen luottamuksellisena. Vaikka sovintoesitys ei enää sido meitä, se pitää sisällään asioita, joista neuvotteluja voidaan jatkaa.

Sopimusneuvotteluihin ja sovitteluun ovat osallistuneet JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Kuntien noin 420 000 palkansaajan virka- ja työehtosopimuksista on neuvoteltu tammikuun puolivälistä lähtien. Heistä joka kolmas kuuluu akavalaiseen liittoon ja on JUKOn sopimusten piirissä. Kuukausi sitten työehtokiistan osapuolet pyysivät vapaaehtoista sovittelua.

Lue myös JUKO vaatii kuntakriisiin erillisratkaisua – ”On kohtuutonta, jos työntekijät eivät pääse eroon kikystä, eivätkä saa edes yleisen linjan palkankorotuksia”