Valtion sopimusneuvottelut – kiky-tunnit pois, palkankorotukset, parannusta työn ja yksityiselämän yhteensovittamiseen

7.2.2020 13:03

Valtiolla työskentelee yli 42 000 jukolaisiin liittoihin kuuluvaa palkansaajaa. Palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, Pro ja JHL julkistivat perjantaina neuvottelutavoitteensa. Yhdessä järjestöt edustavat 75 000 valtion virkamiestä ja työntekijää. Neuvottelut virka- ja sopimuksista alkoivat 15. tammikuuta.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Pro jättivät tänään perjantaina neuvottelutavoitteensa.

Myös valtion pöydässä palkansaajien viesti on selvä: kiky-tunnit pois, palkankorotukset, sujuvampi työn ja yksityiselämän yhteensovittaminen ovat yhteisiä tavoitteita.

JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne painottaa, että kiky-pidennykset hiertävät kovasti.

- Lisäksi julkisella sektorilla, kuten valtiolla, palkansaajia rokotettiin kolmen vuoden ajan lomarahaleikkauksilla kilpailukykysopimuksen yhteydessä.

- Valtion on tulevaisuudessa oltava houkutteleva työnantaja ja kyettävä rekrytoimaan parhaat osaajat entistä kovemmin kilpailluilta työmarkkinoilta, Rinne huomauttaa.

Järjestöt korostavat, että palkankorotusten tulee olla ostovoimaa turvaavia ja vähintään teollisuuden aloilla saatujen korotusten mukaisia.

Työn ja yksityiselämän yhteensovittaminen keskiöön

Kevään neuvottelukierroksella valtiolla haetaan parannusta palvelussuhteen ehtoihin. Tavoitteena on vastata muuttuneen työelämän tarpeisiin sekä edistää työhyvinvointia ja työn ja yksityiselämän yhteensovittamista.

Sopimusneuvotteluissa haetaan parannusta myös työaikamääräyksiin, isyysvapaan palkallisen ajan pidentämistä, lapsen ikärajan nostamista tilapäisellä hoitovapaalla kymmenestä kahteentoista ikävuoteen sekä omaishoitovapaata.

Valtion virka- ja työehtosopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

Jos neuvottelutulosta ei ole syntynyt 1. huhtikuuta mennessä, siirrytään julkisella sektorilla sopimuksettomaan tilaan ja työpaikoilla sovelletaan vanhoja virka- ja työehtosopimuksia, kunnes uusi sopimus on valmis.

Päättymistä seuraavassa sopimuksettomassa tilassa loppuu myös palkansaajien velvoite työrauhasta.

@JUKOry tviittaa kevään työehtosopimusneuvotteluista #neuvotellen2020 #sopien2020. Neuvotteluista tietoa myös www.juko.fi