Yt-neuvottelut | Pudasjärven kaupunki aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut syyskuussa

16.8.2023 11:50

JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi: "Kaupunkien ja kuntien yt-tilanteesta ei pidä syyllistää kunta-alan palkansaajia."

Pudasjärven kaupungin hallitus päätti kokouksessaan viikko sitten tiistaina, että kaupunki aloittaa 275:ta henkilöä koskevat yt-neuvottelut.

Neuvottelut koskevat koko henkilöstöä, ja alustavaksi vähennystarpeeksi on arvioitu 25 työntekijää. Edessä voi olla myös lomautuksia ja tehtävien ulkoistuksia.

Neuvottelujen henkilöstön edustajien kanssa on määrä alkaa syyskuussa ja kaupunki arvioi niiden kestävän marraskuun loppuun.

Pudasjärvi perustelee yt-neuvotteluja olennaisesti heikentyneellä taloustilanteella. Se kertoo verkkosivuillaan, että ”ensi vuodesta alkaen kaikki lähivuodet näyttävät voimakkaasti alijäämäisiltä ilman huomattavia talouden sopeuttamistoimenpiteitä”.

Muun muassa korkotason nousu ja inflaatio lisäävät kaupungin menoja, tiedotteessa viitataan myös kunta-alan taannoiseen palkkaratkaisuun.

JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi painottaa, että kunta-alan palkansaajia Pudasjärvellä tai missään päin Suomea ei pidä syyllistää yt-tilanteesta.

Kunta-alan palkansaajat ovat olleet pitkään palkkakuopassa. Kunnat ja hyvinvointialueet kärsivät monin paikoin työvoimapulasta, kun tehtäviin ei löydy enää tekijöitä raskaiden työkuormien ja palkkakehityksen vuoksi. Myös asiantuntijoiden ja esimiesten tehtäviä on paikoin vaikea täyttää. Kunta-alan palkkaohjelma pyrkii helpottamaan tätä ongelmaa.

Ylen haastattelema JUKOn pääluottamusmies Janne Moilanen puolestaan toivoo, että keskustelujen myötä löydettäisiin säästöratkaisu, jossa irtisanomisiin ei tarvitsisi ryhtyä.

Pudasjärven kaupunginhallitukselle esitetään yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä.

Pudasjärven kaupunki aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – luvassa voi olla ulkoistuksia, lomautuksia tai irtisanomisia | Yle 9.8.2023

Mikä JUKO?

  • Edustamme julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Avainta-aloilla, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
  • Käymme työnantajien kanssa jatkuvaa vuoropuhelua paremman työelämän puolesta.