Blogi: Paikalla ei ole enää väliä

4.11.2020 14:00

”Pandemian pakotettua meidät pois toimistoista ja virastoista työnantaja huomasi, että virkamiehiin voi luottaa. Virastot pystyvät järjestämään tarkoituksenmukaisen työntekopaikan ja työajan seurannan henkilöstönsä kanssa kenenkään pakottamatta”, huomauttaa JUKOn valtion sektorin neuvottelupäällikkö Markku Kojo.

Sairauspoissaolojen voimakas väheneminen valtion töissä koronapandemian seurauksena ei ole syy, jonka vuoksi JUKO kannattaa paikasta riippumattoman työnteon laajenemista.

JUKO on kannattanut työn tekemistä sille tarkoituksenmukaisessa paikassa jo ennen pandemiaa ja siitä seurannutta etätyöpakkoa. Joskus tarkoituksenmukainen paikka tehdä työtä on koti, mutta työtä voi tehdä tehokkaasti myös eri kulkuvälineissä.

Pakko on muuttunut sekamalliksi, ja työntekijöiden määrää toimistoissa osataan nyt hallinnoida rajoittamalla kohtaamisia. Työtä tehdään paljon kotona ja muualla kuin toimistossa.

Työaikalaki muuttui tämän vuoden alusta, ja uudistettu laki tunnistaa kiinteän työpaikan lisäksi muun työntekopaikan. Valtiotyönantaja haikailee silti mennyttä maailmaa ja väittää, että varusteineen valtion kuljetuksessa matkaava konstaapeli ei ole työssä vaan vapaalla. Tästä käydään vielä oikeutta edellisen lain raameissa, vaikka uusi aika on jo alkanut.

Tarpeettoman työmatkan jääminen pois voi olla myönteisin asia etätyöntekijän päivässä. Suuri osa jukolaisista työskentelee ja asuu pääkaupunkiseudulla, missä matka kotoa töihin ja takaisin vie päivästä helposti pari tuntia. Ilmastokin kiittää, kun polttomoottorilla tehdyt matkat vähenevät.

Etätyön kääntöpuolena on mahdollisuus, että sidonnaisuus työhön saattaa vähentyä, vaikka sitä huhkittaisiin entiseen malliin.

Kun maailma muuttuu, myös käyttäytymisemme muuttuu

Valtiotyönantaja on pitkään kipuillut myös sen kanssa, voiko virkamiehelle antaa oikeuden merkitä itse etätyöpäivänä tehdyt tunnit seurantaan vai määrätäänkö etätyöpäivälle kiinteä tuntimäärä.

Tältäkin osin maailma taitaa olla muuttumassa. Pandemian pakotettua meidät siirtymään pois toimistoista ja virastoista työnantaja huomasi, että virkamiehiin voi luottaa. Virastot pystyvät järjestämään tarkoituksenmukaisen työntekopaikan ja työajan seurannan yhdessä henkilöstönsä kanssa kenenkään pakottamatta.

Työnantajan on kaikissa tapauksissa taattava turvallinen työympäristö. Tulevaisuudessa meidän on ratkaistava, miten työantaja voi toteuttaa velvoitteensa konttorin ulkopuolella.

Uutisoitu sairauspoissaolojen väheneminen on hyvä asia, jos se tarkoittaa myös sairastamisen vähentymistä. Näin on ehkä käynyt, kun kohtaamiset ovat vähentyneet.

Toisaalta on mahdollista, että kotona tehdään työtä kipeänä. Jos sairauspoissaolot vähenivät niidenkin joukossa, joiden työ edellyttää paikallaoloa entiseen tapaan, uutinen on myönteinen. Joudumme totuttelemaan elämään pandemian kanssa tuntemattoman ajan, ja se voi johtaa pysyviin käyttäytymismuutoksiin, joilla osaamme suojautua tarttuvia tauteja vastaan.