Blogi: Isä – tiedätkö, mikä on 2–98? Harva tietää, ja siksi miesten pitää käyttää nykyistä enemmän perhevapaita

6.11.2020 09:21

Miesten viikko huipentuu sunnuntaina isänpäivään. JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren muistuttaa, että isienkin näkökulmasta tasa-arvoon on vielä matkaa. "Emme voi tuudittautua sen varaan, että perhevapaauudistuksesta ja sen rahoituksesta syntyy poliittinen yhteisymmärrys – siksi pidämme perhevapaita esillä työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa niin, että huomioiduiksi tulevat sekä perinteiset että monimuotoiset perheet."

Isä, onko mielestäsi ihan ok, että vanhempien kesken jaettavista vanhempainpäivärahapäivistä poikasi käyttäisi vain kaksi tyttäresi käyttäessä 98? Entä, toivotko poikasi aikanaan päätyvän siihen isien joukkoon, joka ei pääse näkemään perhevapaalla pienen lapsensa kasvavan?

Kysyn, koska tämä on nykypäivän todellisuutta. Pohjoismaisessa vertailussa suomalaisisät jäävät kirkkaasti hännille perhevapaiden pitämisessä, ja esimerkiksi kaikista vanhempainpäivärahapäivistä he käyttävät vain 11 prosenttia.

Me jukolaiset haluamme, että jokainen lapsesi saa kokea tasa-arvoisen ja hyvän työelämän. JUKO on vuosia pyrkinyt neuvottelemalla ja sopimalla vaikuttamaan siihen, että työelämä on ja että siitä tulee tasa-arvoisempaa.

Työ- ja virkaehtosopimuksissa tasa-arvo on edennyt muun muassa niin, että perhevapaalla olo rinnastuu nyt monella tavoin työssäoloon, myös isyysvapaan palkanmaksun kestoa on pidennetty. Silti tehtävää riittää niin sopimusneuvotteluissa kuin lainsäädännön määrittelemässä perhevapaa- ja etuusjärjestelmässä.

Palkansaajat ja työnantajat ovat löytäneet toisensa ja osan poliittisista päättäjistä tavoitetasolla: perhevapaiden tasaisempi jakautuminen parantaisi sekä tasa-arvoa että työllisyyttä.

Emme kuitenkaan voi tuudittautua sen varaan, että perhevapaauudistuksesta ja sen rahoituksesta syntyy poliittinen yhteisymmärrys – siksi me JUKOssa pidämme esillä perhevapaiden kehittämistä työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa niin, että huomioiduiksi tulevat sekä perinteiset että monimuotoiset perheet.

Nykyisen perhevapaajärjestelmämme suomia tasa-arvoisia mahdollisuuksia on hyödynnettävä paljon tehokkaammin. Jokainen isä ansaitsee mahdollisuuden osallistua lastensa hoitamiseen ja turvalliseen työhön paluuseen perhevapaalta.

Isä, vietä rauhassa päivääsi ja nauti ajasta perheesi kanssa. Me valvomme tulevaisuutta Sinun ja lastesi puolesta.

Hyvää isänpäivää kaikille Suomen 1,28 miljoonalle isälle!

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa työehtosopimuksillaan noin 200 000:ta akavalaista korkeakoulutettua. Sovimme työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla. Sovimme työehtosopimukset myös Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.