Akavalaisia kuntapalkansaajia edustavan JUKOn hallituksen puheenjohtaja tyrmää haikailut menneenajan tupoista – Olli Luukkainen: ”Vanhaan ei ole paluuta”

18.8.2022 14:30

Valtion, kirkon ja yliopistojen palkansaajien toisen vuoden palkankorotuksista neuvotellaan syksyn ja talven aikana. Neuvottelut koskevat yhteensä noin 132 000:ta palkansaajaa. Luukkainen muistuttaa, että nämäkin jukolaiset alat katsovat jo syntyneen kuntaratkaisun suuntaan.

Syksyn työmarkkinakierros alkaa siitä, mihin neuvottelut julkisen sektorin palkoista ja työehdoista päättyivät ennen lomia. Arvioilla, miten kesän alussa sovitut kuntasopimukset vaikuttavat tuleviin sopimuksiin.

– Vanhaan ei ole paluuta, sillä kunta-alalle lakoilla saadut uudet virka- ja työehtosopimukset muuttivat radikaalisti työmarkkinamaailmaa, akavalaisia edustavan neuvottelujärjestön JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen tähdentää.

– Julkisen sektorin karvaat muistot viimeisimmistä perinteisistä tupoista eli keskitetystä sopimisesta merkitsevät sitä, että jatkossakaan keskusjärjestöjä tai muita sopimusaloja ei päästetä päättämään julkisalojen palkansaajien palkoista heidän itsensä puolesta.

Hän painottaa, että kuntapalkansaajat tarvitsivat palkkaohjelmansa, koska toisin kuin yksityisellä sektorilla, kunnissa ei ole palkkaliukumia, joilla korjata palkkojen jälkeenjääneisyyttä suhteessa työn vaativuuden kasvuun tai verrattuna vastaavan vaativuustason töihin yksityisellä sektorilla. Myös kilpailu osaavista työntekijöistä kovenee.

– Mikään palkankorotusautomaatti ohjelma ei kuitenkaan ole, vaan isolta osin nimenomaan elinkeinoelämän perään kuuluttamaa paikallista sopimista, jossa kunkin alan palkkausongelmia pyritään täsmäkorjaamaan.

– Jos paikallinen sopiminen jää tuloksettomaksi, työnantaja voi päättää palkkaohjelman kohdentamisesta. Uudet kuntasopimukset helpottavat erityisesti paikallisia ongelmia, kuten työvoiman saatavuutta.

Kunta-alan viisivuotinen palkkaohjelma alkaa ensi vuonna ja sen on määrä nostaa palkkoja yhteensä 5,1 prosenttia yli yleisen linjan.

Luukkainen muistuttaa, että myös valtion, kirkon ja yliopistojen palkansaajien toisen vuoden palkankorotuksista neuvotellaan syksyn ja talven aikana ja että alat katsovat jo syntyneen kuntaratkaisun suuntaan. Nämä neuvottelut koskevat yhteensä noin 132 000:ta palkansaajaa.

Sovittelujärjestelmään pikaista päivitystä

Vaikeudet kevään kunta-alan neuvotteluissa osoittivat sovittelujärjestelmän kaipaavan kipeästi päivitystä.

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen esittääkin yhteistä keskustelua, jossa kunta- ja hyvinvointialueiden ja muun julkisen sektorin kaikkien palkansaajien edustajien on oltava mukana alusta lähtien.

– Keskeinen rooli keskustelun käynnistäjänä on uunituoreella valtakunnansovittelijalla.

Luukkainen puhui kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistoiminnan ja työelämän kaksipäiväisessä kehittämistapahtumassa Lappeenrannassa torstaina.

Neuvottelujärjestöjen JUKOn ja JAUn (JHL, Jyty) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n sopimat virka- ja työehtosopimukset vahvistettiin 8. kesäkuuta. Kolmivuotinen työrauha koskee noin 300 000:ta kuntapalkansaajaa. Tehy ja Super eivät ole mukana sopimuksissa.

Tutustu uunituoreeseen kunta-alan sopimukseesi – tällainen se on | Päivitetty 10.6.