Blogi: Korona vauhditti valtion etätyöloikkaa – vaikka tauti häviäisi kokonaan, etätyöskentely on tullut jäädäkseen

27.8.2020 10:48

Neuvottelukierroksella asetettiin vain muutama työryhmä. Työhyvinvoinnin edistäminen on niistä ehkä mielenkiintoisin, kun koronatilanne asettaa uudenlaisia haasteita myös työhyvinvoinnista huolehtimiselle.

Hieman erilainen kevät ja neuvottelukierros on takana, kun korona muutti myös neuvottelut Teams-kokouksiksi. Saimme lähes pelkän raharatkaisun, vaikka JUKO oli valmistellut hyvät tekstitavoitteet. Kaikki työelämän laatua parantavat asiat jäivät siis seuraavalle kierrokselle.

Myös työtaisteluvalmiuden viimeisteleminen, jota olimme tehneet hyvän tovin, ja jossa olimme päässeet pidemmälle kuin koskaan, pysähtyi kuin seinään koronan muuttaessa tilanteen maaliskuussa. Toisaalta valmistelu ei mennyt hukkaan: seuraavalla kerralla jatkamme siitä, mihin pääsimme tällä kertaa.

Valtiovarainministeriö on ohjeistanut, että etätyöt jatkuvat mahdollisuuksien mukaan ainakin syyskuun loppuun. Tilanne näyttää nyt huononevan hyvin menneen kesän jälkeen, ja etätyöskentelystä taitaa tulla pysyvämpi ilmiö pidemmäksi aikaa.

Todennäköistä on, että vaikka korona häviäisi kokonaan, etätyöskentely tulee jäämään paljon aiempaa merkittävämmäksi työskentelymuodoksi. Jos aiemmin ajateltiin, että etätöissä voi olla vaikkapa yhden päivän viikossa, niin nyt monella työpaikalla ajatellaan, että toimistossa voi olla yhden päivän viikossa.

Useissa virastossa on tehty vuorojärjestelyjä, esimerkiksi niin, että porukka on jaettu kolmeen osaan. Ryhmät eivät saa sekoittua ja kullakin ryhmällä on tietty viikko, jolloin toimistolle saa tulla käymään. Muina viikkoina paikalle tulo on lähtökohtaisesti kielletty. Ryhmien väliin jätetään vielä päiviä, jolloin tilat puhdistetaan.

Selvityksiä etätyön vaikutuksesta työtehoon on vielä vähän, mutta tuntuma on, että etätyö on lähinnä parantanut työtehoa. Matkustamiseen menee vähemmän aikaa ja häiriötekijöitä on ehkä vähemmän kuin työpaikan monitoimitiloissa.

Myönteisenä puolena voi lisäksi todeta, että turha ruuhkissa matkustelu on poistunut. Liikenteessä näkee selvästi, että etätöitä tehdään laajasti. Ympäristökin kiittää etätöistä.

Syksyllä katse kohdistuu työryhmiin – työhyvinvoinnin edistäminen nyt paalupaikalla

Kevään neuvottelukierroksella asetettiin vain muutama työryhmä.

Työhyvinvoinnin edistäminen on niistä ehkä mielenkiintoisin, kun uusi tilanne asettaa uudenlaisia haasteita myös työhyvinvoinnille ja siitä huolehtimiselle. Työryhmän toimeksianto on varsin vapaa, eli se voi ottaa agendalleen mitä tahansa tarpeelliseksi havaitsemaansa.

Matkatyöryhmä, tilastoryhmä ja työaikatyöryhmä ovat niin sanottuja pysyviä ryhmiä, jotka käsittelevät oman alueensa kysymyksiä. Toivottavaa on, että työryhmät saisivat aikaan valmiita ehdotuksia seuraavaa neuvottelukierrosta varten.

Matkakustannusten korvaussopimus on 70-luvulta, sen saattaminen vastaamaan tämän päivän tarpeita on enemmän kuin toivottavaa.

Työaikaryhmässä riittää varmasti keskusteltavaa uudesta työaikalaista ja sen käytännön vaikutuksista. Sopimuksiin on kyllä kirjoitettu laista tulevat muutokset. Yksityiskohtiin sisältyy silti paljon sellaista, kuten vaikkapa varallaolo, jota työryhmän on pohdittava.

Palkkausjärjestelmien kehittämistyöryhmä joutuu ottamaan jonkinlaisen uuden alun, koska hanke yhdestä yhteisestä palkkausjärjestelmästä – ainakin kerralla toteutettuna – osoittautui mahdottomaksi.

Ehkä yhteisen palkkausjärjestelmän voisi toteuttaa sopivasti palastellen. Tavoitteena pitäisi olla vähintään, että virkaehtosopimukseen saadaan jonkinlainen vähimmäissopimus palkkataulukkoineen, jota noudatetaan, jos muusta ei ole sovittu. Tätä tarvitaan siltä varalta, että vanhan viraston palkkausjärjestelmää ei haluta ottaa pohjaksi perustettaessa lakkautetun tilalle uusi tai yhdistettäessä useita pieniä virastoja.

Markku Nieminen ja Markku Kojo

JUKOn valtionsektorin neuvottelupäälliköt