Blogi | Maria Löfgren – Kuinka pitkään kuntatyönantaja vielä roikottaa henkilöstöään löysässä hirressä?

5.5.2022 11:00

Inflaatio heiluu lähes 6 prosentissa. Asuntolaina maksettavana ja lapsille pitäisi saada ruokaa pöytään ja kesäksi uudet lenkkarit hajonneiden tilalle. ”Kuinka pitkään kuntatyönantaja vielä aikoo roikottaa henkilöstöään löysässä hirressä?” kirjoittaa JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Kunta-alan sopimukset päättyivät 28. helmikuuta ja nyt ollaan jo toukokuussa. Kohta valtion ja seurakuntien palkankorotukset tulevat maksuun, mutta kuntasektorin virka- ja työehtosopimusneuvottelut ovat jumahtaneet. Ensin Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajan keskeytettyä neuvottelut, sitten valtakunnansovittelijan jätettyä surkean tarjouksen.

Nyt odottelemme jo kertaalleen sovintoesityksen jättämistä lykänneen sovittelulautakunnan liikkeitä.

Kuntatyönantajan puoli vakuuttaa toistuvasti, että henkilöstö on korotuksensa ansainnut. Hienoja sanoja, mutta nyt tarvitaan myös käytännön tekoja.

Kuinka pitkään työnantajat aikovat pitää kuntahenkilöstöä löysässä hirressä odottamassa ansaitsemiaan korotuksia?

Kuluttajahintojen nousu on hyökynyt Suomeenkin, eikä Ukrainan sodan takia helpotusta heti ole näkyvissä.

Esimerkiksi ruoka on jo kallistunut. Maaliskuussa inflaatio oli 5,8 prosenttia. Nyt palkalla saa aikaisempaa vähemmän.

Alkuvuonna JUKOn neuvottelemissa valtion ja seurakuntien sopimuksissa henkilöstö saa 2 prosentin suuruisen korotuksen kesäkuun alussa. Se maksetaan kaikille. Tämä saatiin sovittua ilman ensimmäistäkään lakonuhkaa.

Edes tähän tasoon ei kuntatyönantajan puolella ole oltu valmiita, mikä on käsittämätöntä ja suoraan sanottuna loukkaavaa.

Monissa kuntatehtävissä, kuten fysioterapeuteilla, kirjastonhoitajilla, varhaiskasvatuksen opettajilla, terveydenhoitajilla, sosiaalityöntekijöillä ja terveystarkastajilla palkkataso on alhainen eikä vastaa tehtävän vaativuutta.

Tämän takia olemme parhaillaan historiallisen laajassa lakossa: yli 80 000 palkansaajaa kymmenessä kaupungissa.

Tässä lakossa JUKO, JHL ja Jyty ovat yksissä tuumin panneet kuntapalveluja kiinni, jotta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja kunnat vihdoin ymmärtäisivät palkankorotusten ja palkkaohjelman välttämättömyyden.

Kuntien ja tulevien hyvinvointialueiden työnantajamaine kärsii kovan ja kohtalokkaan kolauksen, jos jo valmiiksi vaatimattoman palkan ostovoima heikkenee entisestään.

Näin uhkaa käydä, kun vieläkään emme ole saaneet eteemme sovintotarjousta, jonka voisimme ottaa vakavissamme.

Me haluamme hyvän sopimuksen, jolla kuntahenkilöstön lisääntynyt työmäärä, työn kasvaneet vaatimukset ja voimavaroja vievät yhteiskunnalliset kriisit kompensoidaan painavammalla tilipussilla.

Juuri nyt on täsmälleen oikea hetki saada aikaan hyvä sopimus. Tästä eivät ajat ihan hetkessä parane.

Maria Löfgren

Kirjoittaja on JUKOn toiminnanjohtaja

JUKO | Blogi | Maria Löfgren – Kunta-alan työriita kertoo pahasta luottamuspulasta | 21.4.2022

JUKO | Blogi | Maria Löfgren: JUKO ei maalita – kaikilla oikeus tehdä työtä rauhassa | 8.4.2022