Maria Löfgren: JUKO ei maalita – kaikilla oikeus tehdä työtä rauhassa

8.4.2022 08:10

”Vaikka tunteet työehtoneuvotteluissa käyvät itselläkin kieltämättä välillä kuumina, asiat otetaan asioina”, sanoo JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren. Hän korostaa, että ihmisten maalittaminen ei kuulu jukolaiseen toimintakulttuuriin – kaikilla on oikeus tehdä työtään rauhassa.

Jukolaisessa neuvottelukentässä kirkon ja valtion uudet virka- ja työehtosopimukset on saatu nyt keväällä maaliin, ja yliopiston tilanne selviää vielä tänään.

Kunta-alalla on sen sijaan vääntö vielä meneillään – nyt jo kahdettatoista viikkoa.

JUKOn kunta-alan neuvottelujoukkueessa mukana oleva toiminnanjohtaja Maria Löfgren myöntää, että istumalihasten lisäksi ovat myös tunteet olleet kovilla.

Etenkin silloin, kun Kunta-ja hyvinvointialuetyönantaja KT ei vaivautunut jättämään neuvotteluissa edes tarjousta. Valtakunnansovittelijan sovintoehdotustakin JUKOn neuvottelijat luonnehtivat kuin märäksi rätiksi kasvoille.

– Kaikesta huolimatta asiat ovat kuitenkin asioita. Siksi esimerkiksi kenenkään päättäjän maalittaminen sosiaalisessa mediassa ei kuulu jukolaiseen toimintakulttuuriin. Kaikilla on oikeus tehdä työtään rauhassa, Maria Löfgren sanoo.

Kuka tahansa voi joutua maalittamisen kohteeksi

Maalittamisen torjuminen on Maria Löfgrenin mielestä todella olennaista, sillä kuka tahansa voi nykyään joutua maalittamisen kohteeksi. Myös julkisaloilla työskenteleviin on viime vuosina kohdistunut vakavaa häirintää.

Kun Akava vuosi sitten selvitti maalittamista, siitä oli kokemusta kaikkien kyselyssä mukana olevien alojen työntekijöillä, muun muassa sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisilla, verotarkastajilla, ulosottomiehillä, opettajilla, professoreilla, tutkijoilla, kirkon henkilöstöllä, poliiseilla ja oikeuslaitoksessa työskentelevillä.

– Maalittamisessa ihmistä häiritään järjestelmällisesti ja yllytetään muita mukaan. Maalittaja voi yrittää vaientaa kohteensa tai vaikuttaa toimintaan uhkailemalla, painostamalla tai levittämällä yksityisluontoista tai virheellistä tietoa, Löfgren sanoo.

Demokratia on arvokas asia

Akavan kyselyyn vastanneista 70 prosenttia oli osin tai täysin samaa mieltä, että maalittamiseen osallistuminen pitää säätää rikoslaissa rangaistavaksi teoksi.

Samaa mieltä oli Maria Löfgren vuosi sitten, ja samaa mieltä hän on edelleen.

– Maalittaminen aiheuttaa yksittäiselle ihmiselle ja hänen läheisilleen kärsimystä, rajoittaa elämää ja mahdollisuutta osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Viime viikkoina sodan takia olemme konkreettisesti nähneet, miten arvokas asia demokratia on. Meidän täytyykin entistä enemmän myös itse pitää huolta oikeusvaltiomme periaatteista. Demokratiaa ja oikeusvaltion perusteita ei saa huojuttaa millään keinoilla – ei myöskään maalittamisella.

Blogi | Maria Löfgren | Julkisaloilla työskentelevillä on oikeus tehdä työnsä rauhassa – maalittaminen on kriminalisoitava | 20.4.2021

Akava | Kysely maalittamisesta työelämässä 2021

Akavan esitykset lainsäädäntömuutoksiksi – häirintä, epäasiallinen kohtelu ja väkivalta työssä | 25.11.2021