Blogi: Nyt riittää syyllistäminen julkisen sektorin pitkistä lomista

16.5.2019 15:09

Kuka enää uskaltaa puhua pitkien lomien puolesta? Minä uskallan, koska ihmisellä on monta hyvää syytä viettää kunnon loma. Ilman syyllisyyttä.

Jos työskentelet julkisella sektorilla, olet todennäköisesti kuullut valitusta siitä, että ylipitkä lomasi vaarantaa Suomen kilpailukyvyn. Tämä kritiikki menee ihan överiksi – ikään kuin ilman julkisen puolen lomia koko maan tilanne korjaantuisi kertaheitolla.

Väitänkin, että nykyinen lomakeskustelu lähtee aivan väärästä näkökulmasta. Niin yksityisenä ihmisenä kuin JUKOn eli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön toiminnanjohtajanakin olen sitä mieltä, että loma on yksi elämän parhaista sijoituksista. Se on kehittymisen ja ajatusten kypsyttelyn aikaa. Ja tämä sijoitus realisoituu paussin jälkeen myös hyvänä työmotivaationa ja jaksamisena.

Lomilla syyllistäminen on vanhanaikaista mantraa, jossa korostuu vain työtuntien määrä. Tosiasiassahan etenkin työn laatu kasvattaa menestystä ja parantaa tuloksellisuutta. Suomen kilpailukyky ei kohene sillä, että julkisen sektorin asiantuntija tai esimies lyhentää lomaansa. Vain akkunsa kunnolla ladannut työntekijä pystyy kehittämään ja luomaan uutta.

Kun 1970-luvulla valtio ei löytänyt rahaa palkankorotuksiin, julkiselle puolelle sovittiin lain määräämää minimitasoa pidemmistä lomista. Taustalla oli siis rahapula, ei julkisen sektorin työntekijöiden loputon vapaanjano. Yksityinen sektori sai tuolloin suuret palkankorotukset.

On myös hyvä muistaa, etteivät pitkät lomat ole mikään julkisen sektorin yksinoikeus. Niitä vietetään myös yksityisellä puolella, esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelun yrityksissä. Yksityisellä sektorilla on myös erilaisia työajan lyhennysvapaita, joita julkisella sektorilla ei edes tunneta.

Joka tapauksessa lomasopimukset ja muut vapaajärjestelyt ovat suurta viisautta –todellista kestävyysvajeen pienentämistä niin henkilökohtaisella kuin koko yhteiskunnankin tasolla.

Jukolaiset luottamusmiehet korostavat usein, että jäsenkuntamme arvostaa lomia eikä halua lyhentää niitä. Ihmiset sitoutuvat työhönsä huolimatta vaatimattomasta ansiotasosta ja  -kehityksestä, koska saavat välillä myös hengähtää.

Julkisen puolen työntekijöiden pitkät lomat tuntuvat sopivan hyvin myös työnantajapuolelle. Kun viimeksi neuvottelimme työ- ja virkaehtosopimuksista, työnantajat halusivat käytännössä lyhentää työaikaa eli edistää lomarahojen vaihtamista vapaaksi. Myös meistä jukolaisista tätä oli syytä kokeilla. Kevään 2018 aikana näistä asioista onkin sovittu monilla työpaikoilla paikallisesti.

Eli oikein hyvää ja ansaittua lomaa kaikille!

Maria Löfgren