JUKO esittää neuvottelujen jatkamista uudelta pohjalta

16.5.2019 15:10

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn hallitus esittää neuvottelujen jatkamista työehdoista, mutta tällä kertaa puhtaalta pöydältä, ilman pakkolakeja tai muita ennakkoehtoja. JUKOlle sopisi myös julkisen sektorin oma sopimusratkaisu.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta katkesivat tänään. Puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää sitä valitettavana, koska hallitus on lähtenyt kurittamaan erityisesti julkisalan koulutettuja palkansaajia. Hallituksen väläyttämät pakkolait heikentäisivät eniten juuri naisvaltaisen julkisen sektorin työehtoja.

 

- Työmarkkinaneuvotteluja tulisi jatkaa heti vuodenvaihteen jälkeen, mutta ilman pakkolakeja tai muita ennakkoehtoja.  Ensiksi tulee selvittää edellytykset löytää ratkaisu keskusjärjestöjen toimesta ja jos niitä ei löydy, neuvoteltaisiin liittotasolla. Hallitus voisi päättää aikeistaan neuvottelujen lopputuloksen mukaan.

 

- Julkinen sektori voisi tavoitella myös kokonaan omaa sopimusratkaisuaan, joka kattaisi kaiken pääosin julkisin varoin rahoitetun toiminnan, Luukkainen ehdottaa.

 

JUKO arvioi jo aiemmin syksyllä neuvottelutilanteen niin vaikeaksi, että se ryhtyi valmistelemaan järjestöllistä valmiuden kohottamista kaikilla sopimussektoreillaan.

 

JUKO neuvottelee yli 200 000 koulutetun työntekijän palvelussuhteen ehdoista kunnan, valtion, kirkon ja yliopistojen sopimusalueilla. Nykyiset sopimukset ovat voimassa tammikuuhun 2017.

 

JUKO on osapuolena sopimuksissa, jotka koskevat kaikkiaan lähes 600 000 työntekijää.

 

lisätiedot:

puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872

neuvottelujohtaja Risto Kangas, puh. 040 520 8720