JUKO haluaa kiinnittää huomiota julkisaloilla työskenteleviin kohdistuvaan vähättelyyn – ”On kohtuutonta, että heistä puhutaan edelleen talouden rasitteena”

25.11.2020 00:00

Julkisalojen ammattilaiset kannattelevat yhteiskuntaamme ja meitä yksilöitä, siksi JUKO haluaa olla kohentamassa työelämän keskustelukulttuuria ja julkista puhetta. JUKOn kautta sen 11 jäsenyhdistystä ja 36 akavalaista ammattiliittoa osallistuu Erätauko-säätiön ja Ylen #Hyvinsanottu-kampanjaan, joka pyrkii kohottamaan suomalaisen keskustelukulttuurin tasoa.

Liki 200 000:ta julkisalojen akavalaista palkansaajaa edustava neuvottelujärjestö JUKO haastaa työmarkkinajärjestöt ja työpaikat edistämään asiallista työelämäkeskustelua.

- Työmarkkinoilla eletään rajua murrosta, joka heijastuu väistämättä myös keskustelukulttuuriin. Kuitenkin juuri nyt rakentavaa asennetta ja puhetta tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan, arvioi JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Erityistä huomiota JUKO halua kiinnittää julkisella sektorilla työskenteleviin kohdistuvaan vähättelevään puheeseen. Järjestö sopii virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja kuntia lähellä olevilla Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

- Koronan vuoksi henkilöstö julkisaloilla työskentelee poikkeuksellisen kovan paineen alla. On kohtuutonta, että heistä kuulee edelleen puhuttavan kansantalouden rasitteena, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren huomauttaa.

Arvostusta osoitetaan teoilla, mutta myös asiallisilla sanoilla

JUKOn liittokokous muistutti keskiviikkona, että Suomen koulutuksen, tieteen ja tutkimuksen sekä terveydenhuoltojärjestelmän työn tulokset arvioidaan toistuvasti kansainvälisissä vertailuissa erinomaisiksi.

- Hallinto ja virkamiehemme ovat riippumattomia ja korruptoitumattomia toisin kuin useissa muissa maissa. Muun muassa luottamus poliisiin ja puolustusvoimiin on edelleen vahvaa. Tälle luottamukselle rakennamme vakaat olomme, Luukkainen painottaa.

Arvostusta julkisalojen työntekijöitä kohtaan osoitetaan teoilla, mutta myös asiallisilla sanoilla.

- Julkisalojen ammattilaiset kannattelevat yhteiskuntaamme ja meitä yksilöitä, siksi haluamme olla mukana kohentamassa työelämän keskustelukulttuuria ja julkista puhetta. Pidämme ensiarvoisen tärkeänä, että myös työmarkkinaosapuolet kohtelevat toisiaan asiallisesti, Löfgren korostaa.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn kautta sen 11 jäsenyhdistystä ja niihin kuuluvat 36 akavalaista ammattiliittoa ovat mukana Erätauko-säätiön ja Ylen #Hyvinsanottu-kampanjassa, jonka tavoitteena on kohottaa suomalaisen keskustelukulttuurin tasoa.

JUKOn jäsenyhdistykset