Hallitusohjelma & työmarkkinamalli | Suomen suurimman julkisalojen neuvottelujärjestön JUKOn puheenjohtajana jatkava OAJ:n Murto: ”Vientivetoinen työmarkkinamalli iskisi julkiseen sektoriin ja edustamillemme aloille”

30.11.2023 10:52

Murto otti kantaa liittokokouksessa erityisesti hallitusohjelman vientivetoiseen työmarkkinamalliin. "Akavalaisten julkisalojen viesti on ollut koko syksyn, ettei julkisen sektorin laahaavaa palkkakehitystä voi lukita vientialojen palkankorotustasoon ja että neuvotteluissa palkoista on huomioitava ala- ja sektorikohtaiset tilanteet."

Julkisen sektorin akavalaisten virka- ja työehtosopimukset neuvottelevan JUKOn hallituksen puheenjohtajana jatkaa Katarina Murto (OAJ). Neuvottelujärjestön syysliittokokous valitsi Murron kaudelle 2024–2025 ilman vastaehdokasta torstaina Helsingissä.

JUKO edustaa noin 200 000:ta korkeakoulutettua ja 35:tä akavalaista ammattiliittoa.

Murto otti puheessaan kantaa erityisesti hallitusohjelman vientivetoiseen työmarkkinamalliin.

– Hallituksen tavoittelema vientivetoinen työmarkkinamalli on yksi kriittisimmistä kysymyksistä, jota emme voi hyväksyä.

Hän muistutti, että akavalaisten julkisalojen viesti on ollut koko syksyn, ettei julkisen sektorin laahaavaa palkkakehitystä voi lukita vientialojen palkankorotustasoon ja että neuvotteluissa palkoista on huomioitava ala- ja sektorikohtaiset tilanteet.

Hyvänä Murto pitää sitä, että keskustelut uudesta työmarkkinamallista saatiin viimein liikkeelle viikko sitten perjantaina.

– Lähtökohdat ovat nyt haastavat, mutta keskeisten työmarkkinatoimijoiden välisen luottamuksen ja ymmärryksen rakentaminen tulee tarpeeseen. Ratkaisuhakuisella otteella voimme päästä eteenpäin ja yhteinen työmarkkinamalli on rakennettavissa, jos tahtoa löytyy kaikilta osapuolilta.

Keskustelut uudesta työmarkkinamallista jatkuvat perjantaina 1. joulukuuta. Akavalaisia julkisalojen ammattiliittoja pöydässä edustavat Katarina Murto ja JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi.