JUKOn kuntasektorin neuvottelutiedote 6/2013: Kunta-alan neuvottelujärjestelmä uudistuu

16.5.2019 15:11

Kuntatyönantajat KT, kunta-alan pääsopijajärjestöt ja Tehy ovat päässeet yhteisymmärrykseen kunta-alan sopimus- ja neuvottelujärjestelmän uudistamisesta. Osapuolet ovat tänään hyväksyneet valtakunnansovittelija Esa Longan tekemän esityksen.

Tehy ja SuPer sitoutuvat perustamaan uuden pääsopijajärjestön, josta tulee kunnallisen pääsopimuksen tarkoittama neuvottelu- ja sopijaosapuoli. Tehy tulee mukaan tulee kuuden vuoden jälkeen kunnalliseen sopimus- ja neuvottelujärjestelmään ja osallistuu kunta-alan meneillään oleviin sopimusneuvotteluihin heti.

Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) sopimusalalle perustetaan erillinen työryhmä, jossa käsitellään ja neuvotellaan terveydenhuollon hoitohenkilöstön erityiskysymyksiä.

Lisäksi perustetaan varhaiskasvatushenkilöstön erityiskysymyksiä käsittelevä KVTES-alaryhmä.

Kunta-alan yhden pääsopijajärjestön, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo, että uudistuksista on neuvoteltu pitkin syksyä.

- Suuri kunnia ratkaisusta kuuluu valtakunnansovittelija Esa Longalle, joka arvovallallaan vei uudistuksen maaliin.

Luukkainen tähdentää, että neuvottelujärjestelmä on palautettu tilanteeseen, jossa kaikki isot palkansaajajärjestöt ovat neuvottelupöydässä mukana. Se heijastuu erityisesti paikallistasolle, Luukkainen sanoo.