JUKOn Olli Luukkainen: Eikö maailman paras riitä?

16.5.2019 15:10

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen kummastelee julkisuudessa esitettyjä näkemyksiä, joiden mukaan julkisalojen pitää ensin osoittaa tuottavuutta ja vasta sen jälkeen työntekijät voivat odottaa palkankorotuksia.

– Suomalainen koulutus ja terveydenhuolto tuottavat maailman mitassa huipputulosta. Osaava, lahjomaton ja motivoitunut julkisen sektorin henkilöstö turvaa työllään poikkeuksellisen turvallisen ja tasa-arvoisen hyvinvointiyhteiskuntamme perusrakenteet ja toiminnan. Eikö sekään riitä? Miten jättimäinen loikka tuottavuudessa pitäisi tapahtua, jotta myös julkisen sektorin koulutetut osaajat ansaitsisivat palkankorotuksen?

Luukkainen muistuttaa, että 5–6 viime vuoden aikana on sovittu poikkeuksellisen alhaisista palkankorotuksista ja jopa nollavuosista. Lisäksi julkisen sektorin työntekijän ansioita leikkaa kiky-sopimuksen yhteydessä sovittu osittainen ja määräaikainen lomarahaleikkaus.

- Palkankorotus ja lomarahakysymys ovat keskeisiä, mutta kaikilla julkisen sektorin sopimusaloilla on myös muita kysymyksiä, joita pitää ratkaista. JUKO tavoittelee palkkaohjelmaa ja parannusta myös eräisiin erityiskysymyksiin. Näitä ovat muun muassa esimiesten kohtuuttomaksi paisunut työtaakka sekä luottamusmiesten aseman parantaminen, Luukkainen kertoo.

- Esimerkiksi paikallinen sopiminen voi edetä vain, jos sopimusasema työpaikalla on tasaveroinen. Tämä edellyttää luottamusmiesten toimintaedellytysten parantamista. Osaava luottamusmies on etu myös työnantajalle. Jotta tehtävään valikoituisi parhaat osaajat, pitää luottamusmieskorvauksia nostaa ja taata, että luottamusmiehen ansiotaso vastaa vähintään sitä, joka hänellä oli siirtyessään tehtävään.

JUKOn liittokokous valitsi tänään Olli Luukkaisen Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtajaksi kaksivuotiselle jatkokaudelle. Luukkainen on johtanut neuvottelujärjestöä vuodesta 2010. Tänä aikana siihen on liittynyt viime vuosina lukuisia uusia jäsenryhmiä.

JUKO neuvottelee yli 200 000 koulutetun työntekijän palvelussuhteen ehdoista kunnan, valtion, kirkon ja yliopiston sopimusaloilla. Kaikkiaan se on osapuolena sopimuksissa, jotka koskevat noin 650 000 suomalaista palkansaajaa.

 

lisätiedot:

puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872