JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren: Valmiuslaki olisi jälleen kova haaste yhteiskunnalle

2.12.2020 16:05

Terveydenhuollon henkilöstön rinnalla valmiuslaki koskee isoa joukkoa eri ammattikuntia. Myös poliisien, puolustusvoimissa ja rajavalvonnassa työskentelevien oikeutta työaikasuojeluun tai työstä palautumiseen rajoitettiin keväällä. "Edustamiemme ammattiryhmien työmoraali kantaa kriisissä varmasti pitkälle myös ilman pakkoa. Valmiuslain käyttöönotto on äärimmäinen keino, jota on harkittava huolella", Löfgren painottaa.

Lähes 200 000 akavalaisen virka- ja työehtosopimukset neuvottelevan JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren seuraa huolestuneena koronasta ja valmiuslaista viime päivinä käytyä keskustelua.

Löfgren muistuttaa, että valmiuslain piiriin kuuluu huomattava joukko eri ammattikuntia.

Valmiuslaki koski keväällä myös osaa valtion virkamiehistä, kun poliisien ja puolustusvoimissa sekä rajavalvonnassa työskentelevien oikeutta työaikasuojeluun tai työstä palautumiseen rajoitettiin. Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon henkilöstöön poikkeustilaa sovellettiin kesäkuun puoliväliin.

- Edustamiemme ammattiryhmien työmoraali ja ammattietiikka on tavanomaistakin lujempi ja kantaa kriisissä varmasti pitkälle myös ilman pakkoa. Valmiuslain käyttöönotto on äärimmäinen keino, jota on harkittava huolella kerran, jos toisenkin, Löfgren painottaa.

Sairaanhoitajien ja lähihoitajien lisäksi valmiuslaki koskee terveydenhuollossa myös esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä, terveydenhoitajia, fysioterapeutteja tai vaikkapa farmaseutteja.

- Kun kaikki nämä eri alojen ammattilaiset vievät meidät koronan yli, on selvää, että heidät on palkittava tästä valtavasta vastuusta, huomauttaa Löfgren.

Joka kolmas kuntien lähes 420 000 palkansaajasta on akavalainen ja JUKOn neuvottelemien virka- ja työehtosopimusten piirissä. Valtion liki 72 000 palkansaajasta JUKOn sopimusten piirissä noin 42 000.