Keskitettyä ratkaisua ei synny työmarkkinoille ilman liittojohtajia

16.5.2019 15:11

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen ei usko, että ensi syksynä syntyy keskitettyä työmarkkinaratkaisua keskusjärjestöjen voimin.

- Viime talven kuukausia kestänyt työmarkkinanäytelmä ei ainakaan helpota keskitetyn sopimuksen tekemistä. EK:n epäselvä linja työmarkkinakysymyksissä ja maan hallituksen kyvyttömyys hoitaa maaliin ns. kolmen päivän koulutuskysymystä ovat saaneet palkansaajaliitot epäluuloisiksi, Luukkainen toteaa.

 

Luukkaisen mielestä keskitetylle ratkaisulle olisi nyt jopa enemmän tarvetta kuin viimeksi sopimuksia solmittaessa. Keskitetyllä ratkaisulla luotaisiin vakautta ja ennen kaikkea yksituumaisuutta työmarkkinoille, mikä olisi koko kansakunnan etu.

 

Keskitettyä ratkaisua ei ole kuitenkaan mahdollista tehdä ilman julkisen sektorin ja keskeisten vientialojen mukanaoloa. Julkisen sektorin mukaan hinaaminen jo tulevan syksyn neuvotteluihin on Luukkaisen mukaan mahdollista, mutta se edellyttää yhteisymmärrystä keinoista, joilla julkisalan palkkojen kilpailukyky turvataan.

 

- Jos jonkinlaista keskitettyä ratkaisua haetaan, tarvitaan kuitenkin uudenlainen konsepti. Toimialojensa keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen johdon on oltava saman pöydän ääressä − muuten ponnistelut eivät ole uskottavia, Luukkainen linjasi tänään JUKOn kevätliittokokouksessa Helsingissä.

 

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on pääsopijajärjestö, joka neuvottelee yli 200 000 koulutetun työntekijän palvelussuhteen ehdoista kunnan, valtion ja kirkon sopimusalueilla.

 

lisätiedot: puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872