Koulutus vaihtoehdoksi julkisen sektorin lomautuksille ja palkanalennuksille

16.5.2019 15:11

Neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen perää julkisen sektorin työnantajilta aktiivisuutta henkilöstön uudelleen kouluttamiseen ja uudelleen sijoittamiseen.

Työmarkkinajärjestöt tekivät yhdessä kasvu- ja työllisyyssopimuksen. Työllisyyden hoidosta ei edes julkisella sektorilla ole merkkejä. Niin valtio, kunnat kuin julkisrahoitteiset yliopistot vähentävät väkeä. Jopa ne yliopistot, joilla ei ole ongelmia rahoituksessa. Perusteluina on taseiden vahvistaminen.

 

– Työnantajilta puuttuu kokonaan yritys etsiä yhdessä työntekijöiden kanssa koulutusratkaisuja, joilla tuettaisiin työntekijän työllistymistä. Mieluummin lomautetaan tai irtisanotaan työntekijä, Luukkainen kritisoi.

 

– Työnantajien resepti on julkisalalla ja yliopistoissa mielikuvitukseton. Ainoana perusteluna on menojen leikkaustarve. Esimerkiksi Kuntatyönantajat KT esittää lääkkeeksi vain palkanleikkauksia ja palkattomia lomia. Elleivät työntekijät suostu palkkaa alentaviin ”säästösopimuksiin”, heidät lomautetaan.

 

– Yksi valitettava selitys näköalattomuudelle on monien työnantajien olematon yt-osaaminen. Yt-prosesseja joudutaan uusimaan virheiden takia ja pääluottamusmiehet joutuvat neuvomaan työnantajaa. Ei siis ihme, että työntekijät pitävät tiukasti kiinni irtisanomissuojasta, kun työnantajat eivät tarjoa aktiivisia tukitoimia, eikä niillä ole edes yritystä työllistää henkilöstöään.

 

Luukkaisen mielestä erityisesti julkisen sektorin työnantajilta on perustelua odottaa esimerkillistä työnantajatoimintaa ja innovatiivisia, työntekijän työllisyyttä ja työurien jatkuvuutta tukevia avauksia. Tukitoimien olemattomuus on Luukkaisen mielestä hämmästyttävää, kun julkisen sektorin työnantajat korostavat itsekin hyvän johtamisen tärkeyttä ja myönteistä työnantajaimagoa. Ainoa turva työntekijöille on irtisanomissuoja.

 

– Ainakin kuntasektorille voi nykyisen työnantajapolitiikan seurauksena ennustaa työvoimapulaa laadukkaasta työvoimasta, kun talouskehitys taas paranee ja yksityissektori alkaa houkutella erityisesti koulutettuja työntekijöitä, Luukkainen toteaa.

 

Olli Luukkainen puhui Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn kevätliittokokouksessa Helsingissä. JUKO on pääsopijajärjestö, joka vastaa yli 200 000 koulutetun palkansaajan edunvalvonnasta kuntien, valtion, kirkon ja yliopistojen sopimusalueilla.

 

lisätiedot:

puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872