Luukkainen haluaa liitot ja neuvottelujärjestöt yhteiseen pöytään

16.5.2019 15:11

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen patistaa kaikkia työmarkkinaosapuolia vastaamaan myöntävästi pääministerin kutsuun saada poliitikot ja työmarkkinajärjestöt yhteisen pöydän ääreen pohtimaan keinoja maan talouden nostamiseksi nousuun.

Luukkaisen mielestä pääministerin kutsu heijastelee yhä pahenevaa taloustilannetta, jota kotimarkkinoiden hiljeneminen syventää entisestään.

- Ennen vanhaan taantumat ja lamat tulivat 20 tai 30 vuoden välein ja menivät vuodessa, parissa ohi. Nyt taantuma voi tulla hyvinkin nopeasti nousujakson jälkeen ja voi kestää useita vuosia. Ihmiset hillitsevät kulutustaan, koska pelkäävät työpaikan menettämistä ja lomautuksia. Näin myös julkisen sektorin työntekijät, joilla on perinteisesti ollut hyvä työsuhdeturva, minkä ”hintana” on ollut perusteeton yksityistä sektoria alhaisempi palkkataso. Enää ei ole työpaikka varma julkisaloillakaan, Luukkainen huomauttaa.

- Nyt tarvitaan yksituumaisuutta ja päätöksiä. On selvää, että kaikki joutuvat tinkimään. Palkkaratkaisut tulevat olemaan varsin maltillisia, mutta nollasopimuksia ei synny, eikä palkkaratkaisuja, joihin ei sisälly kaikille tulevaa yleiskorotusta.

Luukkaisen mielestä kaikkien tahojen ja myös työmarkkinajärjestöjen on vastattava myöntävästi pääministerin kutsuun. Ainakin OAJ ja JUKO ovat valmiita yhteiseen ponnisteluun kansallisen sopimuksen puolesta.

- Jos joku taho ottaisi Mustan Pekan käteensä ja kieltäytyisi kutsusta ja yhteisistä ponnisteluista laajan kansallisen sopimuksen aikaansaamiseksi, se osoittaisi suurta piittaamattomuutta Suomesta ja suomalaisista. Se kuvaisi sokeutunutta egoismia, jossa vain itselle ja omille kannattajille sekä omistajille tulevat eurot ovat merkityksellisiä, Luukkainen kritisoi.

- Nyt on juuri se paikka, jota ehdotin muutama viikko sitten. Neuvotteluprosessiin on viisasta ottaa mukaan suurimpien toimialojen liitot ja neuvottelujärjestöt, jotka käytännössä kuitenkin omilla päätöksillään ratkaisevat työmarkkinasopimukset, Luukkainen muistuttaa.

Olli Luukkainen toivoo hallitukselta myös elvytystoimia, jotka voitaisiin kohdistaa homekoulujen korjaamiseen.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on pääsopijajärjestö, joka neuvottelee yli 200 000 koulutetun työntekijän palvelussuhteen ehdoista kunnan, valtion ja kirkon sopimusalueilla.

lisätiedot: puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872