Näin menestyn luottamusmiehenä: 1 + 10 vinkkiä

16.5.2019 15:09

Luottamusmies pitää työntekijöiden puolta ja ymmärtää myös työnantajan tuskaa. Yhdeksän luottamusmiestämme antaa tässä 1 + 10 vinkkiä, miten luottamustehtävässä onnistuu ja mistä hommaan saa apua.

”Luottamusmiehen ei tarvitse olla mikään nyrkkiä pöytään lyövä tyyppi, vaan tärkeintä on valmius ottaa asioista selvää, viedä työntekijöiden viestiä työnantajalle ja pitää ihmisen puolta”, Kotka-Kymin seurakunnan pääluottamusmies Marko Lamminen tiivistää luottamusmiehen tärkeimmät tehtävät JUKOn uudessa Näin menestyn luottamusmiehenä – 1 + 10 vinkkiä -esitteessä.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn luottamusmiehet kertovat työstään ja siinä onnistumisesta JUKOn verkkosivuilla sekä kahdessa esitteessä, joista 1+10 vinkin lisäksi on aiemmin julkaistu Hei, sinä siellä – tule JUKOn joukkueeseen! Näihin kerätyt kokemukset ovat eri alojen luottamusmiesten itsensä kertomia ja neuvot käytännön työssä hyväksi koettuja – niin myös Marko Lammisen vinkki 1+10 -esitteen kannesta:

”Ennen neuvotteluja kirjaan tavoitteeni parilla selkeällä lauseella paperille. Kun keskustelu toisinaan lähtee rönsyilemään, vilkaisen listaani ja totean: Palattaisiinko alkuperäiseen asiaan – eli mitenkäs tämän asian laita nyt siis on.”

Tässä muut 10 vinkkiä:

Näin neuvottelen

1. ”Ennen jokaista neuvottelua mietin maksimitavoitteen mutta myös minimitavoitteen: näistä voin tinkiä, näistä en tingi.” ­
Pääluottamusmies Asta Asikainen, ELY-keskukset ja KEHA-keskus

2. ”Neuvotteluissa käytän suppilotekniikkaa, eli menen tunnustellen isosta kuvasta kohti kärkiasiaa.”
Pääluottamusmies Virve Mikkonen, Siun sote

3. ”Luottamusmiehenä pääsen vaikuttamaan niin valtakunnallisiin kuin paikallisiinkin asioihin. Olin esimerkiksi mukana kehittämässä 30 000 henkilölle uutta palkkausjärjestelmää.”
Pääluottamusmies Antero Puhakka, Itä-Suomen yliopisto

Näin ymmärrän

4. ”Kuten sanonta kuuluu: ’Kun kuljet viikon toisen mokkasiineissa, ymmärrät häntä paremmin.’ Eli neuvotteluissa tarvitaan kuuntelemista ja reilu annos empatiaa.”
Varapääluottamusmies Panu Sainio, Aalto-yliopisto

5. ”Hienoa ovat tapaukset, joissa sekä jäsen että työnantaja ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Usein henkilöstön etu on myös työnantajan etu.”
Pääluottamusmies Jari Salminen, Raaseporin kunta

6. ”Vuosien saatossa olen alkanut ymmärtää enemmän myös työnantajan tuskaa. Prosessit ovat monimutkaisia, ja niiden hahmottaminen on jopa työnantajalle vaikeaa.”
Pääluottamusmies Pekka Liimatainen, TEM-hallinnonala ja TE-toimistot

Näin kerron JUKOsta

7. ”Olen aktiivinen sosiaalisessa mediassa, kirjoitan blogeja ja jaan JUKOn kannanottoja omalla Twitter-tililläni ja Facebookissa. Sosiaalisen median rooli vaikuttamisessa edelleen kasvaa, joten myös edunvalvonnan rakentamisen on oltava mukana tässä virrassa.” (Jari Salminen)

8. Voimme vaikuttaa asioihin vain, jos järjestäytymisaste on korkea. Liittoon kuulumisen hyötyjä pitää tuoda esille kerta toisensa jälkeen, mutta asiasta ei pidä saarnata, vaan täytyy antaa työntekijöiden itsensä oivaltaa asia.” (Asta Asikainen)

Näin saan apua

9. ”Kun otan yhteyttä JUKOn neuvottelupäällikköön ja oman liittoni lakimieheen, minun ei tarvitse pelätä, että kysyn tyhmiä. Voin ihan luottavaisesti tiedustella mitä tahansa, ja he vääntävät asian tarvittaessa rautalangasta.”
Pääluottamusmies Sari Järnfors, Rauman seurakunta

10. ”Kannattaa hyödyntää kaikki koulutukset! Niistä saa paljon tietoa ja niissä myös tutustuu kollegoihin, joiden kanssa voi yhdessä pohtia asioita.”
Pääluottamusmies Mirkka Ali-Laurila, Åbo Akademi

Lue myös:

Hei, sinä siellä – tule JUKOn joukkueeseen!

9 luottamusmiehen haastattelut:

Mirkka Ali-Laurila: Kollegat ja koulutukset auttavat kehittymään

Asta Asikainen: Tässä työssä ei jaeta pikapalkintoja
Sari Järnfors: Ilmapiiri on parantunut, mutta välillä työnantajaa voi hoksauttaa

Marko Lamminen: En ole joo-joo-mies, vaan tiukka ja asiallinen

Pekka Liimatainen: Olen oppinut ymmärtämään myös työnantajan tuskaa

Virve Mikkonen: Toisinaan kannan vettä urakalla, mutta silti vain roihuaa

Antero Puhakka: Tältä paikalta näen tarkemmin ja kauemmas

Panu Sainio: Pääsen kehittämään koko työyhteisöä

Jari Salminen: Kyllästyin riitelemään esimiesten ja johtajien kanssa