Neuvottelut keskitetystä palkkaratkaisuista kaatuivat

16.5.2019 15:11

Neuvottelut laajasta keskitetystä palkkaratkaisuista kaatuivat viime yönä. Pääsyynä ovat palkankorotusten minimaalinen taso ja palkankorotusten muoto sekä se, että EK halusi rahoittaa palkansaajien ostovoimaa tulevien eläkkeitten rahoituspohjaa murtamalla.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää tulosta valitettavana ja jossain määrin odotettuna.

– Liitto- ja neuvottelujohtajat olivat vahvasti mukana näissä ponnisteluissa, mutta valmista ei tullut. Koko prosessi oli siinä mielessä kummallinen, että oikein koko aikana ei ollut selvää kartoitetaanko, tunnustellaanko vai neuvotellaanko sopimuksesta. Vahvasti sellainen kuva jäi, että EK pelasi vain aikaa pyrkien puristamaan maan hallitukselta maksimaalisen hyödyn suuryrityksille ilman todellista halua sopia yhtään mistään palkansaajapuolen kanssa, Olli Luukkainen arvioi.

– Mutta ei tässä mitään syytä paniikkiin ole. Nyt edetään normaalissa järjestyksessä kohti ensi syksyä. Uskon, että silloin keskustelu keskitetystä ratkaisusta alkaa uudelleen ja sille on aikaa lokakuun loppuun. Ellei se toteudu, niin sitten mennään normaalissa järjestyksessä liittokierrokselle, Luukkainen sanoo.

Julkisen sektorin sopimukset ovat voimassa ensi vuoden keväälle ja silloin ovat auki myös kaikki tekstikysymykset, mikä antaa mahdollisuuden pyrkiä viemään eteenpäin JUKOlle tärkeitä rakenteellisia kysymyksiä. Silloin pöydällä ovat myös muun muassa sekä kunta- että valtiosektorin palkkaohjelmat.

Lisätietoja: puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872, JUKO ry