Neuvottelut valtiosektorilla sunnuntaina – työnantaja jakoi muutetun tarjouksen

27.2.2022 21:23

"Osapuolille jäi vielä varsin paljon tehtävää, jos sopimus aiotaan saada aikaiseksi jäljellä olevana sopimuskautena. Kaikilla tuntuu kuitenkin olevan halua edetä kohti ratkaisua, ja neuvotteluja on käyty rakentavassa hengessä", JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Kojo kuvaa.

Valtion työmarkkinalaitos jakoi tänään muutetun tarjouksen uudeksi sopimukseksi. Pääsopijajärjestöt kommentoivat tarjousta edelleen suullisesti.

- Osapuolille jäi vielä varsin paljon tehtävää, jos sopimus aiotaan saada aikaiseksi jäljellä olevana sopimuskautena. Kaikilla tuntuu kuitenkin olevan halua edetä kohti ratkaisua, ja neuvotteluja on käyty rakentavassa hengessä, JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Kojo kuvaa.

Viimeinen suunnitelman mukainen neuvottelu on maanantaina 28. helmikuuta.

Sopimuskausi päättyy

Valtion virka- ja työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyy 28. helmikuuta. Sopimus koskee noin 78 000:ta palkansaajaa. JUKOn lisäksi neuvottelupöydässä ovat JHL ja Pro. Työnantajapuolella on Valtion työmarkkinalaitos.

Seuraa somessa

Kerromme sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä ja keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #valtio. Opiskelijoille ja nuorille erityisesti suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Valtio-faktat

Sopimus | Valtion yleinen virka- ja työehtosopimus

Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Markku Kojo (JUKO) ja JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne (SPJL)

Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Valtion työmarkkinalaitos

Valtion yleinen virka- ja työehtosopimus koskee noin 78 000:ta palkansaajaa.

Edellinen tiedote | Valtion pöydässä ensimmäinen tarjous

Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?

Palkansaajien järjestöt ja Valtion työmarkkinalaitos neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.

Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.

Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.