Valtion pöydässä ensimmäinen tarjous

25.2.2022 20:15

Valtion työmarkkinalaitos antoi ensimmäisen kokonaistarjouksen uudeksi sopimukseksi tänään käydyissä neuvotteluissa. "Palkansaajapuoli kommentoi tarjousta alustavasti, ja neuvotteluja jatketaan suunnitelman mukaisesti", JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Kojo tarkentaa.

Valtion työmarkkinalaitos antoi ensimmäisen kokonaistarjouksen uudeksi sopimukseksi tänään käydyissä neuvotteluissa.

- Palkansaajapuoli kommentoi tarjousta alustavasti, ja neuvotteluja jatketaan suunnitelman mukaisesti, JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Kojo tarkentaa.

Seuraava neuvottelu on sunnuntaina 27. helmikuuta. Valtion virka- ja työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyy 28. helmikuuta.

Kerromme sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä ja keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #valtio. Opiskelijoille ja nuorille erityisesti suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Valtio-faktat

Sopimus | Valtion yleinen virka- ja työehtosopimus

Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Markku Kojo (JUKO) ja JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne (SPJL)

Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Valtion työmarkkinalaitos

Valtion yleinen virka- ja työehtosopimus koskee noin 78 000:ta palkansaajaa.

Edellinen tiedote | Valtion neuvottelutapaaminen peruttu

Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?

Palkansaajien järjestöt ja Valtion työmarkkinalaitos neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.

Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.

Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.