Neuvottelutulos matkakustannusten korvauksista on saavutettu

16.5.2019 15:11

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, valtiovarainministeriö, Julkisten hyvinvointialojen liitto JHL ry ja Palkansaajajärjestö Pardia ry saavuttivat 10.12.2012 neuvottelutuloksen matkakustannusten korvauksista.

Oman auton käytöstä maksettava korvaus ei laske

 

Eduskunta on tehnyt päätöksen, jonka mukaan oman auton käytöstä maksetusta verottomasta korvauksesta leikataan 5 %. Tämä on käyttäjän omavastuuta. Nyt laskemat osoittivat, että oikea korvaus olisi ollut 47 senttiä kilometriltä. Leikkauksen jälkeen korvaustasoksi jää 45 senttiä.

 

Summa on täsmälleen sama mikä on maksettu myös vuonna 2012. Olennaista valtion palkansaajien näkökulmasta on se, ettei korvaustaso laske eduskunnan perusteettomasta leikkurista huolimatta.

 

Tämä veroton korvaus koskee ensimmäistä 5000 kilometriä tarkentavan virka- ja työehtosopimuksen mukaan. Sen jälkeen korvaus on 40 senttiä.

 

Kilometrirajalle ei ole todellisia perusteita. Osana sopimusta perustettiin matkatyöryhmä, jossa voidaan keskustella kilometrirajan nostamisesta tai poistamisesta sekä esimerkiksi pysäköintimaksujen korvaamisesta. Tavoitteena JUKOlla on, etteivät matkakorvauskäytännöt tarpeettomasti vaikeuta työtehtävien hoitamista.

 

Päivärahat nousussa, ulkomaan hotellikorvausten katto poistuu

 

Sopimuksen mukaisesti kokopäiväraha nousee kaksi euroa,  osapäiväraha euron ja ateriakorvaus 50 senttiä.

 

Ulkomaan hotellikorvausten osalta sopimuksesta poistettiin rajoite, joka on mahdollistanut enimmäiskorvaustason ylityksen 10 prosentilla. Nyt ylärajaa ei ole. Kustannukset voivat nousta korvaustasoa korkeammiksi esimerkiksi suurten messujen aikaan, kun majoituskapasiteetista on pulaa. Uudistus on perusteltu.

 

”Korvaukset ovat työhön liittyvästä matkustamisesta syntyneiden kustannusten kompensointia. Korvauksiin kohdistuvat leikkaukset tai ehtojen kiristykset tuottavat mitättömiä säästöjä, mutta työntekoa ne voivat vaikeuttaa kohtuuttomasti”, sanoo JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen.

 

Lisätietoja

JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen, 050 065 2872 ja
JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Nieminen, 040 060 1162