”Olen hyvin innostunut poliisin ammatista, enkä ole katunut ammatinvalintaani missään vaiheessa”

16.2.2022 11:53

JUKO julkaisee yhteistyössä jäsenliittojen kanssa kirjoitussarjan #töissävaltiolla. Neljäntenä työstään kertoo Vuoden Poliisi 2021, vanhempi konstaapeli Teppo Rainio Hämeen poliisilaitokselta. JUKO edustaa myös Teppoa valtion tammikuussa alkaneissa virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa.

Työskentelen Hämeen poliisilaitoksen liikennesektorilla liikenteenvalvojana ja vuodesta 2017 lähtien myös moottoripyöräpoliisina. Olen hyvin innostunut tästä ammatista, enkä ole katunut ammatinvalintaani missään vaiheessa. Työtehtävät ovat hyvin monipuoliset ja kiinnostavat, ja aina voi oppia jotakin uutta.

Liikenne koskettaa meitä kaikkia vauvasta vaariin, ja se on samalla myös henkilökohtainen kasvutarina. Vaikka liikenne on turvallisempaa kuin koskaan aiemmin, on turvallisuuskehitys hidastunut. Nykyään hyväksyntää haetaan sosiaalisessa mediassa katselukertojen tai seuraajien lukumäärällä. Erityisesti nuoret kuljettajat ovat tämän paineen alla haavoittuvaisia.

Liikenteessä huomionhakuisuus näkyy usein ylilyönteinä ja ylimääräisenä riskinottona. Reippaat ylinopeudet sekä ajoneuvolla temppuilu saattavat johtaa hengenvaarallisiin tilanteisiin. Hetken hurmalla voi olla kauaskantoiset ja liian kalliit seuraukset. Tilannetta ovat kärjistäneet 17-vuotiaille myönnetyt poikkeusluvat ja tietysti korona-aika, kun ei ole ollut kotibileitä eikä kokoontumispaikkoja.

Vanhemmat enemmän läsnä nuorten elämässä

Pidän hyvänä, että nuorten liikkumista itsenäisesti esimerkiksi harrastuksiin on helpotettu ajokorttilain poikkeusluvan sääntelyn keventämisen myötä. Muutos on kuitenkin tuonut myös lieveilmiöitä, jotka poliisi sitten kohtaa työssään. Jos kuljettajaksi kasvettaisiin ajan kanssa, jäisi kortin saannista niin sanottu jännähetki pois ja ajamisesta tulisi nuorelle arkisempaa.

Toivoisin, että vanhemmat olisivat enemmän läsnä nuorten elämässä, liikenteessäkin. Vanhemmat eivät useinkaan tiedä lastensa harrastusten todellista luonnetta. Kaipaisin vanhemmilta kiinnostusta siihen, mitä nuori puuhaa ja että he tulisivat mukaan harrastuksiin.

Onneksi vain pieni osa nuorista käyttäytyy piittaamattomasti ja onkin harmi, että usein ne nuoret, jotka ajavat ihan kuuliaisesti ja hyvin, jäävät poliisilta yleensä huomiotta. Toivoisin, että olisi enemmän aikaa sille, että ehtisimme jututtaa liikennesääntöjä noudattavia nuoria ja kehua heitä. Se vahvistaisi nuoren itsetuntoa ja edistäisi positiivista liikennekulttuuria.

Arvaamaton liikenne

Olen oman toimen ohella mukana myös Päijät-Hämeen onnettomuustutkijalautakunnassa poliisitaustaisena jäsenenä. Toisinaan tehtävälle tulee lähtö keskellä yötä. Tapaukset osoittavat liikenteen raadollisuuden. Olet saattanut vain olla väärässä paikassa väärään aikaan tai saattanut tehdä kuljettajana pienen virheen, johon toinen tienkäyttäjä ei ole ehtinyt reagoimaan. Liikenne on arvaamaton.

Liikenneturvallisuustyö ei kuitenkaan ole työtä, jota tehdään vain kentällä. Tätä työtä tehdään myös poliisilaitoksilla päivittäin muun muassa kuulustelujen yhteydessä, kokoustiloissa ja muilla työpisteillä osana arkista ahertamista. On ollut hienoa työskennellä yhdessä ammattilaisten kanssa osana tätä isoa kokonaisuutta. Jos omasta rattaasta loppuvat hampaat kesken, niin viereltä löytyy toinen, joka pitää rattaat pyörimässä. Kokonaisuus muodostuu pienistä osista ja jokainen osa on tärkeä!

Vanhempi konstaapeli, Hämeen poliisilaitos, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL, JUKO

Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio valittiin viime marraskuussa Vuoden Poliisiksi 2021.

  • Valtion hallinnon eri aloilla työskentelee asiantuntija-, johto- ja esimiestehtävissä 42 000 JUKO-liittoihin kuuluvaa akavalaista palkansaajaa. JUKO ja jäsenliittomme muistuttavat näistä tärkeistä ammattilaisista some-kampanjalla #töissävaltiolla.