Pääluottamusmies Marko Lamminen: En ole joo-joo-mies, vaan tiukka ja asiallinen

16.5.2019 15:09

Kun keskustelu neuvottelupöydässä lähtee rönsyilemään, Kotka-Kymin seurakunnan pääluottamusmies Marko Lamminen kääntää katseensa tavoitepaperiinsa ja sanoo: ”Mitenkäs tämän asian laita nyt siis on?” Hänen ehdottamansa paikallinen sopimus on yltänyt valtakunnalliseksi käytännöksi asti.

Tarvitseeko luottamusmiehen olla erityisen rohkea?

Ei tarvitse. Tärkeintä on osata kuunnella ja miettiä, miten hoidan asiat edustamieni ihmisten kannalta. Olen seurakuntamme nuorisotyönohjaaja, mutta luottamusmiehenä en voi katsoa asioita vain oman työni kautta vaan kokonaisuutena.

Alussa pelkäsin, että minun pitäisi osata virkaehtosopimuksemme ulkoa ja antaa heti vastaus, jos joku soittaa ja kysyy neuvoa – tai muuten olisin huono luottamusmies. Nyt annan vastauksen heti, jos muistan asian ulkoa. Muussa tapauksessa sanon, että otan selvää ja palaan asiaan mahdollisimman pian.

Rohkeus syntyy myös siitä, että JUKOsta saan vahvan tuen, kunnon koulutuksen ja hyvät taustatiedot. Niiden turvin on hyvä käydä neuvottelupöytään työnantajan kanssa.

Millainen neuvottelija olet?

Olen perusteellinen ja melko tiukka mutta asiallinen. En ole joo-joo-mies, mutta toisaalta asetan vain realistisia ja järkeviä tavoitteita. Teen myös taustatyön huolella, mistä olen saanut työnantajalta kiitosta. Neuvotteluissa pääsemme heti kiinni asiaan.

Kirjaan tavoitteeni parilla selkeällä lauseella paperille, jonka otan mukaan neuvotteluun. Kun keskustelu toisinaan lähtee rönsyilemään sivuraiteille, vilkaisen listaani ja totean, että palattaisiinko alkuperäiseen asiaan – että mitenkäs tämän asian laita nyt siis on.

Seurakuntien yhdistyessä saimme kaikille esimiehille palkkaan korvaukseksi vähintään vaativuusluokan 602 riippumatta siitä, onko teologi, diakoni tai nuorisotyönohjaaja – koska kaikilla on samat tehtävät ja velvollisuudet esimiehenä. Kävin työnantajan kanssa tätä läpi monessa neuvottelussa. Viimeisessäkin tapaamisessa minulta kysyttiin, mikä on tavoitteeni, ja totesin että ihan sama kuin ensimmäisessäkin neuvottelussa, ei enempää eikä vähempää. Tavoite oli realistinen, ja se myös toteutui.

Miksi halusit luottamusmieheksi?

Parasta luottamusmiehenä on ollut se, että pystyn auttamaan ihmisiä ja olemaan tukena. Se tuntuu todella hyvältä.

Kiinnostuin työyhteisössäni asioiden hoitamisesta vuosituhannen vaihteessa. Tuohon aikaan työnantajameiningissä oli sellaisia piirteitä, joihin puuttuminen olisi ollut helpompaa luottamusmiesstatuksella. Pääluottamusmiehenä olen ollut vuodesta 2010 alkaen. Nyt on jo vuosia ollut työyhteisössämme selkeä tilanne ja molemminpuolinen luottamus.

Mikä on isoin sulka luottishatussasi?

Teimme maaliskuussa 2017 seurakuntayhtymässämme minun omasta ehdotuksestani paikallisen sopimuksen leirityöaikahyvityksestä sekä leirinjohtajalisästä, ja ne siirtyivät osin myös nykyiseen kirkon virka- ja työehtosopimukseen, KirVestesiin, yleiseksi käytännöksi. Aiemmin leirityöaikahyvityksen sai, jos oli leirillä yli 36 tuntia viikonloppuna. Nyt yhden ylimääräisen vapaapäivän saa, vaikka leiri olisi viikolla. Perusteena on, että leirin johtaminen on yhtä vaativaa viikolla kuin viikonloppunakin.

Leirinjohtajalisään eli puoleentoista päivärahaan piti olla aiemmin vähintään 18 leiriläistä, ja sitä piti erikseen anoa, jos osallistujien määrä oli alle 10. Nyt osallistujamäärärajoitus on poistettu.

Mitä sanot ihmiselle, jota ei ammattiyhdistystoiminta ja edunvalvonta kiinnosta pätkääkään?

Sanon, että oletpa onnellisessa asemassa ja asiat ovat mallillaan, jos et ole koskaan tarvinnut luottamusmiehen apua ja olet kaikin puolin tyytyväinen työehtoihisi. Toisaalta kehottaisin heräämään ja huomaamaan, että työelämässäkään asiat eivät tapahdu itsestään eivätkä työehtosopimukset putkahda muutaman vuoden välein tuosta noin vain. Aina tarvitaan ihmisiä, joiden pitää niistä asioista neuvotella.

Jokaista, joka miettii, olisiko hänestä luottamusmieheksi, rohkaisen lähtemään koulutukseen ja kursseille. Kaikkea ei tarvitse osata heti itse, vaan apua ja neuvoa saa liitoista. Luottamusmiehen ei tarvitse olla mikään nyrkkiä pöytään lyövä tyyppi, vaan tärkeintä on valmius ottaa asioista selvää, viedä työtekijöiden viestiä työnantajalle ja pitää ihmisten puolta.

Marko Lamminen

- JUKOn pääluottamusmies Kotka-Kymin seurakunnassa vuodesta 2010 alkaen.
- Nuorisotyönohjaaja. Pääluottamusmiehenä käyttää aikaa luottamustoimintaan tarpeen mukaan. Edustaa noin 40 työntekijän joukkoa.
- Oma liitto: Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT.