Tampereen yliopiston akavalaisille tarjolla yt-neuvontaa

8.10.2021 13:20

”Mahdollisiin irtisanomisiin liittyvät yt-neuvottelut ovat raskas asia koko työyhteisölle”, JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho sanoo. Pääluottamusmiehet odottavat nyt työnantajalta lisätietoja taloudesta ja henkilöstöstä.

Tampereen yliopisto käy parhaillaan tukipalveluissaan poikkeuksellisen suuria yhteistoimintaneuvotteluja, joiden perusteeksi se on ilmoittanut yliopiston taloudellisen tilanteen.

JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho muistuttaa, että mahdollisiin irtisanomisiin liittyvät yt-neuvottelut ovat raskas asia koko yliopistolle.

- Yt-tilanne vaikuttaa jokaisen työntekijän hyvinvointiin ja sitä kautta mahdollisuuteen tehdä hyvää tulosta ja kehittää toimintaa.

JUKO järjestääkin kaikille Tampereen yliopistossa työskenteleville akavalaisille avoimen Teams-tapaamisen keskiviikkona 27. lokakuuta kello 15–17.30. Tapaamisessa pääluottamusmiehet ja liittojen asiantuntijat kertovat yt-neuvotteluista, niiden päätymiseen liittyvistä keskeisistä asioista ja ammattijärjestöjen jäsenten oikeusturvasta.

- Päivämäärä kannattaa laittaa muistiin jo nyt. Ilmoittautumisesta välitämme lisää tietoa muun muassa JUKO-liittojen kautta hyvissä ajoin ennen verkkotapaamista, Aho kertoo.

Pääluottamusmiehiltä kirje työnantajalle

Neuvottelijoille on perustettu oma tukiryhmänsä, jossa JUKOn ja JUKO-liittojen, Ammattiliitto Pron ja Julkis- ja hyvinvointialojen liiton JHL:n asiantuntijat avustavat pääluottamusmiehiä. Ryhmä vastaa kysymyksiin yt-lainsäädännöstä ja käsittelee myös muita työsuhteiden päättämistä koskevia juridisia kysymyksiä.

- Neuvotteluista huolehtivat todella kokeneet pääluottamusmiehet. Kokeneellekaan luottamushenkilölle yt-neuvottelut eivät kuitenkaan ole helpot, Katja Aho painottaa.

Pääluottamusmiehet ovat nyt pyytäneet työnantajalta lisätietoja muun muassa yliopiston taloudesta ja henkilöstöstä. Perjantaina jätetyssä kirjeessä pyydetään "riittäviä tietoja neuvottelujen käymiseksi aidon vuoropuhelun muodossa".

- Työnantajan tähän mennessä antamien tietojen mukaan taloudesta muodostunut kuva ei ole sellainen, että sillä voisi perustella työvoiman vähentämisen tarvetta, he toteavat tiedotteessaan.

- Vuoropuheluun voidaan päästä vasta, kun työnantaja on toimittanut tuotannolliset muutossuunnitelmat, joissa selvitetään, miksi ja miten palveluyksiköittäin työt vähenevät.

Yt-neuvottelut Tampereen yliopistossa alkoivat tiistaina 21. syyskuuta. Vähennystarpeeksi yliopisto on ilmoittanut arviolta 215 henkilötyövuotta. Lisäksi tavoitteena on ulkoistaa 40 henkilöä talous- ja henkilöstöpalvelu Certialle. Neuvottelut koskevat 1 100:aa työntekijää.

JUKOa ja sen akavalaisia jäsenliittoja Tampereen yliopistossa edustavat pääluottamusmiehet Sinikka Torkkola, Matti Aarnio ja Jarkko Valjakka, Ammattiliitto Pron pääluottamusmiehet ovat Jorma Viikki ja Ari Moskari, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n pääluottamusmiehenä toimii Arja Liikanen.