Tampereen yliopiston henkilöstön edustajille yt-neuvotteluihin järjestöiltä vahva tuki – yli tuhatta yliopistolaista koskeva yt alkoi tiistaina hämmentyneissä tunnelmissa

23.9.2021 14:36

JUKO, Ammattiliitto Pro ja JHL ovat perustaneet henkilöstöä neuvotteluissa edustavien pääluottamusmiesten tueksi asiantuntijaryhmän.

Tampereen yliopiston yt-neuvotteluihin osallistuvien henkilöstön edustajien tueksi on perustettu asiantuntijaryhmä.

Ryhmä vastaa kysymyksiin yt-lainsäädännöstä ja käsittelee myös muita työsuhteiden päättämistä koskevia juridisia kysymyksiä. Taustaryhmän ovat perustaneet JUKO ja sen yliopistosektorin liitot, Ammattiliitto Pro ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

- Yliopistojäsentemme neuvotteluista huolehtivat todella kokeneet pääluottamusmiehet. Kokeneellekaan luottamushenkilölle yt-neuvottelut eivät koskaan ole helpot, painottaa JUKOn neuvottelupäällikkö Katja Aho.

Neuvottelutaidon lisäksi luottamushenkilöiltä edellytetään työehtosopimuksen, työlainsäädännön ja yt-lain tuntemusta, organisaation taloudellisen tilanteen ymmärtämistä sekä luovuutta ja pelisilmää.

- Työnantajalle pitää osata esittää oikeita kysymyksiä, mutta pitää olla valmius esittää myös todellisia vaihtoehtoja irtisanomisten välttämiseksi, järjestöt toteavat tiedotteessaan.

Tampereen yliopiston yli tuhatta henkilöä koskevat yt-neuvottelut alkoivat hämmentyneissä tunnelmissa tiistaina 21. syyskuuta.

Yliopisto on esittänyt, että säästöjä tarvitaan eikä ilman irtisanomisia selvitä.

Järjestöt muistuttavat tiedotteessaan, että yt-neuvotteluissa on kaksi osapuolta: työnantaja ja työntekijöitä edustavat pääluottamusmiehet. Kumpikin osapuoli voi esittää ratkaisunsa ja vaihtoehtonsa yliopiston tilanteeseen.