Valtio jatkaa työllisyys- ja kasvusopimuksen hengen vastaisia irtisanomisia

16.5.2019 15:11

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ihmettelee nykytilannetta, jossa kolmikantaisesti sovitusta työllisyys- ja kasvusopimuksesta huolimatta valtio jatkaa laajamittaisia irtisanomisia.

”Näyttäisi siltä, että valtio ei kunnioita pätkääkään työllisyys- ja kasvusopimuksen henkeä, vaan potkii surutta ihmisiä pois”, sanoo JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Nieminen.

Valtio on syksyn aikana käynyt tai käy edelleen yt-neuvotteluja 14 yksikössään. Valtion yt-neuvottelut koskevat yhteensä yli 5700 työntekijää. ”Määrä on järkyttävä, kun ajattelemme, että työllisyys- ja kasvusopimuksen ajatus oli nimenomaan tuottaa työllisyyttä ja kasvua”, Markku Nieminen sanoo.

Viimeisimpänä esimerkkinä Nieminen nostaa esiin elintarviketurvallisuusvirasto Eviran viime kuun vaihteessa päättyneet yt-neuvottelut. ”Luottamusmiehet esittivät työntekijäpuolelta lukuisia tiloihin ja organisaatiorakenteeseen liittyviä keinoja, joilla Evira olisi pystynyt tehostamaan kustannusrakennettaan. Nämä ehdotukset kaikuivat kuuroille korville, kun Evira irtisanoi 45 ihmistä. JUKO ei hyväksy työllisyys- ja kasvusopimuksen idean vastaista irtisanomislinjaa kustannustehokkuuden aikaansaamiseksi. Valtion on käytettävä ensisijaisesti muita keinoja ja Evira ei tätä missään nimessä tehnyt”, Nieminen kritisoi.

Markku Niemisen mielestä parhaillaan yli 5700 valtion työntekijää koskevia yt-neuvotteluita käyvien yksiköiden tulee painottaa muun muassa tilankäytön järkeistämisellä aikaansaatavaa kustannustehokkuutta. ”Valtion toiminnot ovat tärkeä kasvun moottori, eivät sen jarru. Nyt valtio kohtelee osaavia, koulutettuja työntekijöitään kuin kuonaa rattaissa”, Nieminen sanoo.

Lisätietoja:

Neuvottelupäällikkö Markku Nieminen, 0400 601 162, Enable JavaScript to view.