Vuosi alkoi ja päättyy koronaan, mutta se ei pysäytä työmarkkinoita – julkisen sektorin sopimusneuvottelut alkavat tammikuussa

21.12.2021 09:00

"Ennen kuin kiiruhdamme eteenpäin, on aika pysähtyä hetkeksi. Haluamme kiittää teitä kuluneesta vuodesta, jaksamisesta ja ponnisteluista edunvalvontatyössänne, jonka tekemisen reunaehtoja ainakin toistaiseksi määrittelee myös korona", kirjoittaa JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Kuten vuosi sitten joulun alla meille JUKOon ja liittoihimme tulee jälleen työpaikoilta viestejä, jotka kertovat jaksamisen ongelmista ja äärimmilleen venytetyistä työmääristä.

Koronapandemian jatkumisen vaikutukset näkyvät kaikkialla julkisaloilla: syksyn aikana olemme panneet kuitenkin merkille, että valtion virastoista yhteydenottoja on tullut enemmän kuin vuosi sitten. Repivän julkisen keskustelun ja osin poukkoilevankin politiikan aiheuttama paine kuormittaa virkamiehiä jopa aiempaa enemmän.

Ylikuorma jatkuu edelleen myös muissa julkisen sektorin tehtävissä, kuten opetuksessa, varhaiskasvatuksessa, sosiaalihuollossa ja terveydenhuollossa samalla, kun virus leviää ennennäkemättömällä vauhdilla.

Kannustammekin kaikkia rokottautumaan, sillä rokote on edelleen tehokkain keino suojautumisessa koronalta.

Vastuullisuutta ovat myös muut varotoimenpiteet: maskit, käsihygienia, turvavälit ja testaus.

Vuosi vaihtuu pian. JUKOlle, liitoillemme ja JUKO-liittojen jäsenille se tarkoittaa edunvalvontatyön ydintä, virka- ja työehtosopimusneuvotteluja. Tammikuussa alkavat neuvottelut kunnan, valtion ja kirkon sektoreilla sekä Avaintassa. Yliopistosektorilla neuvottelukone starttaa helmikuussa.

Meillä on vankka käsitys siitä, miten työehtoja tulee jatkossa kehittää. Meille on tärkeää, että kukin sektori tavoittelee juuri sille tärkeitä asioita työelämän kohentamiseksi. Jo nyt on selvää, että kaikilla sektoreillamme ja jukolaisten työmarkkinapöydissä puhumme palkan lisäksi niin työaikasuojelusta kuin perhevapaista.

Ennen kuin kiiruhdamme eteenpäin, on aika pysähtyä hetkeksi. Haluamme kiittää teitä kuluneesta vuodesta, jaksamisesta ja ponnisteluista edunvalvontatyössänne, jonka tekemisen reunaehtoja ainakin toistaiseksi määrittelee myös korona. Erityistä jaksamista toivotamme teille, jotka työskentelette myös joulun aikaan.

Kiitos jukolaiset, että pidätte huolta meistä kaikista.

Rauhallista joulua koko JUKO-tiimin puolesta!

Toiminnanjohtaja Maria Löfgren