Blogi: Olen neuvottelupöydän myönteisin ihminen – yliopistojen henkilökunta ansaitsee koko palkankorotuksensa

16.5.2019 15:09

Neuvottelupöydässä väännetään työehtosopimuksia välillä tiukasti ja aivan loppumetreilläkin. Nyt yliopiston palkkausjärjestelmän uudistamisessa olen huomannut olevani pöydän myönteisin ihminen. Olen toistanut jatkuvasti, että ratkaisu löytyy kyllä.

Toivon myönteisyyden tarttuvan muihinkin osapuoliin. Me JUKOssa pyrimme yliopistojen palkkausjärjestelmän uudistamisessa tasapainoiseen ratkaisuun. Meidän viiden kategorian mallimme on parempi kuin vastapuolen ajama ratkaisu. Neuvotteluissa lähdenkin siitä, että koko työehtosopimuksen palkankorotusvara käytetään henkilökunnan palkankorotuksiin.

Olen valinnut positiivisen linjan, sillä talven 2018 neuvottelukierroksella rapaa lensi ihan liikaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Yliopistoja koskevissa neuvotteluissa erimielisyyttä aiheutti juuri palkkausjärjestelmän uudistaminen, ja työnantajat myös hylkäsivät valtakunnansovittelijan ensimmäisen sovintoehdotuksen.

Jatkokierroksella ratkaisuun kyllä päästiin, ja valtakunnansovittelijan toinen sovintoehdotus hyväksyttiin 6. maaliskuuta. Samassa me osapuolet sovimme jatkavamme palkkausjärjestelmän valmistelua yhteisessä työryhmässä syyskuun 2018 loppuun saakka.

Tätä olemme nyt tehneet, ja tälläkin viikolla olemme kokoontuneet yhteen joka ikinen päivä. Vielä tähän mennessä työryhmämme ei ole löytänyt yksimielistä päätöstä, mutta minulla on vahva usko ja luottamus siihen, että halu ratkaista asia on vahva.

Rahaa uudistukseen on käytettävissä 0,5 prosenttia palkkasummasta vuoden 2019 alussa. Tuon toteutuminen on reilua sille tärkeälle henkilöstölle, joka suomalaista sivistystä yliopistoissa ylläpitää ja edistää. Tämä jukolainen joukko on ratkaisevassa osassa, kun kehitetään uusia tärkeitä innovaatioita ja parannetaan koko maan kilpailukykyä. Sitä paitsi tämä palkkojen korotus vastaa aivan sitä samaa linjaa, joka toteutui viime talven työehtosopimusneuvotteluissa yleensäkin.

Nyt kun työryhmällämme on aikaa enää muutamia päiviä, viestini on yhä: myönteisyys! Hyvä ratkaisu löytyy kyllä.

Lisätietoja:

JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Kojo, Enable JavaScript to view., puh. 0400 419 784