Mielipide: Hoitotyö ei ole kamalaa, mutta kehittämisen paikka on nyt

19.2.2020 15:05

"Myös työmarkkinajärjestöt ovat vastuussa siitä, millaisia mielikuvia hoitoalasta syntyy. Jos työn vaatimusten ja palkkaepäkohdan vastapainona jää kertomatta, mitä hyvää työpaikoilla tapahtuu tai miten ala kehittyy, kiinnostus hoitoalan opintoihin vähenee", JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Helsingin Sanomat kuvasi pääkirjoituksessa (13.2.) näkymän, jossa hoitotyöstä on tulossa kauhuammatti. Havainto on perusteltu, ja myös työmarkkinajärjestöillä on vastuu mielikuvien synnyttäjinä.

Jos työn vaatimusten ja palkkaepäkohdan vastapainona jää kertomatta, mitä hyvää työpaikoilla tapahtuu tai miten ala kehittyy, kiinnostus hoitoalan opintoihin vähenee. Se ei ole yhteiskunnan eikä hoitoammattilaisten etu. Heidän etiikastaan on syytä olla ylpeä: työn haasteista huolimatta asiakasturvallisuus ei vaarannu.

Työvoimapula ei aina suoraan nosta palkkoja, vaikka niin on totuttu ajattelemaan. Ratkaisut löytyvät palkkauksen ja työhyvinvoinnin pitkäjänteisestä kehittämisestä sekä johtamisesta.

Palkkaohjelma varmistaa ansiokehityksen, työhyvinvointi lisää tuottavuutta ja osaava esimies varmistaa osaltaan hyvän työn. Sopimusneuvotteluissa JUKO nostaa nämä ja ratkaisut pöytään.

Kirjoittaja on JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren, ja mielipide on julkaistu Helsingin Sanomissa 15. helmikuuta 2020.