JUKO irtisanoi kunnallisen pääsopimuksen – ”Neuvottelut voidaan aloittaa vaikka heti”

11.5.2022 17:30

JUKO on irtisanonut kunta-alan pääsopimuksen, joka on valtakunnallisen ja paikallisen neuvottelumenettelyn kivijalka. "Neuvottelut uudesta kuntien ja hyvinvointialueiden pääsopimuksesta voidaan aloittaa vaikka heti", toteaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

JUKO on irtisanonut kunta-alan pääsopimuksen keskiviikkona 11. toukokuuta. Sopimuksen voimassaolo lakkaa kuuden kuukauden kuluttua irtisanomisesta.

Pääsopimus on valtakunnallisen ja paikallisen neuvottelumenettelyn kivijalka, joka määrittelee muun muassa virka- ja työehtosopimusten osapuolet ja sopimusalat sekä paikallisen sopimisen prosessin.

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren kertoo, että JUKOlle olisi käynyt sovittelulautakunnan ehdotuksen mukainen kuntien ja hyvinvointialueiden yhteinen pääsopimus.

– Keskiviikkona sovintoehdotuksen kaaduttua nykyinen pääsopimus jäisi kuitenkin ilman irtisanomista voimaan. Sen varaan emme halua jättää tulevaisuuden kuntien ja hyvinvointialueiden sopimusjärjestelmää, Löfgren sanoo.

– Neuvottelut uudesta kuntien ja hyvinvointialueiden pääsopimuksesta voidaan aloittaa vaikka heti, toteaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Kerromme kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

JUKO: Sovintoehdotuksen palkkaohjelma koko kunta-alalle oli oikea askel – ”Valitettavaa, ettei sovintoa syntynyt” | 11.5.2022

Kunta-faktat

Sopimukset | Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus

Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä. JUKO tiedottaa pääneuvotteluryhmän neuvottelujen lisäksi KVTES- ja SOTE-sopimusneuvotteluista.

Neuvottelijat | puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), toiminnanjohtaja Maria Löfgren (JUKO), neuvottelujohtaja Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja edunvalvontajohtaja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat), neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (SOTE-sopimus / JUKO)

Pääsopijat | JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?

Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.

Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.

Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.