JUKO kummeksuu Oulun yt-neuvotteluja

16.5.2019 15:10

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtaja Olli Luukkainen kehottaa kuntia odottamaan sote- ja maakuntauudistuksen kohtaloa ja välttämään henkilöstön hämmentämistä liian aikaisin yt-neuvotteluin.

– Nyt esimerkiksi Oulun kaupunki on ilmoittanut yt-neuvottelujen aloittamisesta, vaikka sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset ovat vielä täysin arvailujen varassa, Luukkainen hämmästelee.

Yt-neuvottelut sisältyvät Oulun kaupungin valmistelemaan muutosohjelmaan ja omistajapoliittisiin linjauksiin ja ne käydään juuri irtisanomissuoja-ajan päättymisen edellä. Ne koskettavat kaikkia kaupungin toimintoja ja koko henkilöstöä, jota on noin 11 500. Näistä jukolaisia on noin 3 800. Ensimmäinen neuvottelutapaaminen oli 20. lokakuuta.

- Poliittinen epävarmuus sote- ja maakuntauudistuksen ympärillä jatkuu. Uudistuksen yksityiskohtia, kuten kunnista maakuntiin siirtyvän henkilöstön määrää, ei kyetä vielä arvioimaan. Yt-neuvottelut johtavat tässä epävarmuudessa vinoutuneeseen lopputulokseen, jota joudutaan pian korjaamaan, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren ennustaa.

- Tilanne on kohtuuton henkilöstölle. Sen muutoksen edellä kokemaa epävarmuutta ja kuormitusta ei saa enää lisätä puutteellisen tiedon varassa käytävillä yt-neuvotteluilla. Kaupungin toimet ulottuvat vuoteen 2020. Yt:n huterat perusteet ja toimenpiteiden pitkä toteutusaika panevat kysymään, aikooko työnantaja laittaa näin henkilöstön löysään hirteen roikkumaan vuosiksi.

- Sote- ja maakuntauudistuksen onnistumisen perustana on joka tapauksessa henkilöstön osaaminen ja palvelujen toimivuus olivat -rakenteet millaisia tahansa. Asiantuntijat ja esimiehet ovat avainasemassa, kun muutokseen sopeudutaan, Luukkainen muistuttaa.

JUKO edellyttää, että henkilöstö otetaan vahvasti mukaan jo uudistuksen valmisteluvaiheessa ja väliaikaishallinnon aikana. Yhteistoiminta ei voi olla kuitenkaan pelkästään henkilöstön vähentämiseen varautumista.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö neuvottelee noin 200 000 koulutetun työntekijän palvelussuhteen ehdoista kunnan, valtion, kirkon ja yliopistojen sopimusaloilla. Se on osapuolena sopimuksissa, jotka koskevat kaikkiaan yli 600 000 suomalaista palkansaajaa.

lisätiedot:

puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 872

toiminnanjohtaja Maria Löfgren, puh. 040 568 2798